Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiške skupine Šole zdravja so se prvič srečale v Krški vasi

Objavljeno: Ponedeljek, 09.05.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sola_zdravja_1_srecanje_skupin_obcine_brezice (50)

Jutranjo vadbo po metodi 1000 gibov na igrišču v Krški vasi ...

V današnjem ponedeljkovem jutru so se na igrišču v Krški vasi zbrali v oranžne barve odeti člani Društva Šole zdravja iz občine Brežice, ki so se na ta način srečali prvič. Skupno vadbo približno 75 udeležencev iz osmih skupin je vodil Ernest Sečen.

Po pozdravu gostiteljice srečanja Vide Tomše, vodje skupine Krška vas, ki je omenila, da njihova skupina deluje skoraj tri leta ter šteje osem članic in dva člana, kar jih še posebej veseli, v svoji sredi pa imajo tudi najstarejšo članico Jožefo Smrekar, ki šteje 87 let in ne izpusti nobene jutranje telovadbe, je besedo prevzel Ernest Sečen, ki je kot strokovno usposobljen vodil jutranjo vadbo po metodi 1000 gibov njenega utemeljitelja in avtorja dr. Nikolaja Grishina. Skupno so tako vadili članice in člani skupin Brežice, Cerklje ob Krki, Dobova, Krška vas, Mostec, Velika Dolina, Zgornji Obrež in Žejno.
sola_zdravja_1_srecanje_skupin_obcine_brezice (64)

... je vodil Ernest Sečen.


Vizija društva je, da bi vadba potekala v vsakem kraju

Po približno pol ure trajajoči vadbi, ki jo po naštetih krajih oranžni prakticirajo vsako jutro med tednom, je Irena Bausovac najprej predstavila zgodovino in značilnosti Krške vasi, nato je zbrane pozdravila podpredsednica Društva Šole zdravja, ki deluje v Domžalah, mag. Bernardka Krnc, ki je omenila, da so letos v Brežicah začeli tudi z novo vadbo Dihamo z naravo in da zelo lepo sodelujejo z Občino Brežice, ki je tretje leto zapored za delovanje Šole zdravja v občini namenila skoraj 2000 evrov, vodja podružnice 14 Brežice Ana Kupina pa je izrazila veselje, da so se zbrali na prvem občinskem srečanju. »Vodje skupin smo si že v predkoronskem času zadali nalogo, da se enkrat na leto zberemo, skupaj odtelovadimo in se malo podružimo. Naša želja je, da bi to srečanje postalo tradicionalno, da se vsako leto dobimo v drugem kraju,« je pojasnila in še navedla, da bo 1. junija minilo šest let, odkar so jutranjo vadbo pripeljali tudi v Posavje, in to prav v Brežice. »Danes je z izjemo občine Bistrica ob Sotli celo Posavje obarvano oranžno,« je izpostavila Kupina in še dodala, da se zelo trudijo, da bi lahko ljudje jutranjo vadbo opravljali čim bliže svojim domovom, da bi uresničili vizijo Društva Šola zdravja, da bi vadba potekala v vsakem naselju in bi lahko ljudje nanjo prihajali peš ali s kolesom. Omenila je, da v brežiški občini deluje osem skupin, te dni pa pomagajo postaviti na noge tudi še deveto v Dečnem selu.
sola_zdravja_1_srecanje_skupin_obcine_brezice (106)

Vadba se vedno zaključi s pozdravom soncu.

»Ponosna sem, da čedalje več ljudi spoznava, zlasti po upokojitvi, da je vsak trenutek lahko nov začetek in da ni nikoli prepozno, da začneš skrbeti za svoje psihično in fizično zdravje, dobro počutje, da si lahko tudi v tem obdobju ustvariš novo socialno mrežo, se v svojem okolju spet začneš družiti z ljudmi s podobnimi interesi, kar je bilo včasih povsem samoumevno, kajti na vasi so se ljudje veliko družili, danes pa to ni tako. Na novo spoznavamo, da je druženje izredno velikega pomena za kakovostno staranje, seveda poleg rednega gibanja, redne zmerne vadbe, uravnotežene prehrane, primerne našim letom, učenja dihanja s trebušno prepono, dobrega spanca in pozitivnega pogleda na življenje samo,« je dejala.

Bredi Balon nagrada Društva Šola zdravja

sola_zdravja_1_srecanje_skupin_obcine_brezice (141)

Najstarejša člana brežiških skupin Društva Šola zdravja Jožefa Smrekar in Danilo Pečnik

Med člani Šole zdravja so tudi nekateri, ki te ključe dolgoživosti ne samo poznajo, ampak tudi živijo. Kupina je pozdravila najstarejša članico in člana, in sicer 87-letno Jožefo Smrekar iz Krške vasi in 91-letnega Danila Pečnika. Zahvalila se je vsem članicam in članom, vaditeljem prostovoljcem in vodjem skupin, brez katerih ne bi bilo društva in ki prispevajo vso skrb in čas, da skupine uspešno delujejo. Vodja brežiške podružnice Šole zdravja je na koncu še izrazila upanje, da bo šel njihov razvoj samo naprej in bo vsako leto več skupin, trenutno vsako jutro po osmih krajih vadi približno 130 občank in občanov. Ob tej priložnosti je podpredsednica Društva Šola zdravja mag. Bernardka Krnc podelila nagrado za uspešno delo v letu 2021 Bredi Balon iz brežiške skupine, ki jutranjo vadbo in ostale aktivnosti, povezane s Šolo zdravja, promovira tudi z objavljenimi fotografijami na družbenih omrežjih, pridružila pa se je tudi novi aktivnosti Dihamo z naravo.
sola_zdravja_1_srecanje_skupin_obcine_brezice (147)

Dobitnica nagrade Društva Šola zdravja Breda Balon (desno) z vodjo brežiške podružnice Ano Kupina (levo) in podpredsednico Društva Šola zdravja mag. Bernardko Krnc


Po druženju ter medsebojnem spoznavanju ob kavi, čaju in pecivu so si navzoči nato odšli pogledat krškovaško cerkev sv. Mohorja in Fortunata, prvo medsebojno srečanje pa zaključili s pohodom do savskega nasipa. Na srečanje so bili sicer vabljeni tudi brežiški župan Ivan Molan, direktor Zavoda za šport Brežice Ferdo Pinterič in predsednik sveta KS Krška vas Matej Oblak, a se ga verjetno zaradi drugih obveznosti niso mogli udeležiti.

R. R., foto: R. R. in V. T.

#povezujemoposavje« Nazaj na seznam