Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiški lionsi priskočili na pomoč mlademu nadarjenemu organistu Antoniu

Objavljeno: Ponedeljek, 27.03.2017    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_6318

Pevka Nina Berger ob spremljavi godalnega orkestra Glasbene šole Brežice (foto: Gregor Podvinski)

Lions klub Brežice je minuli petek z dobrodelnim koncertom v polni Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice dokazal, da tudi v poplavi vsakdanjih skrbi ni težko stopiti skupaj in pomagati sočloveku. V okviru akcije »Otrokom pot do znanja« so zbrana sredstva namenili mlademu nadarjenemu glasbeniku Antoniu Vogrincu z Rigonc.

lions_klub_brezice_dobrodelni_koncert27

Antonio Vogrinc in predsednica Lions kluba Brežice Nataša Vrečar Zorčič

Kot je v nagovoru poudarila predsednica brežiških lionsov Nataša Vrečar Zorčič, je geslo lionizma, ki v svetu letos praznuje 100 let – LK Brežice pa obeležuje šest let delovanja –, »pomagamo (ang. we serve)«. Temeljni cilj lionizma je pomoč slepim in slabovidnim, zato si tudi v LK Brežice prizadevajo v lokalnem okolju doseči ta cilj. Tako so v okviru ene njihovih preteklih akcij slabovidni deklici kupili računalnik z lupo. Ob tem temeljnem cilju lionizma v LK Brežice izvajajo še številne druge oblike pomoči, med katerimi so prednost dali pomoči otrokom in mladostnikom. Vsako leto tako izvajajo različne dobrodelne dogodke v lokalnem okolju, tudi ob sodelovanju in finančni pomoči Občine Brežice, Posavskega muzeja Brežice, Glasbene šole Brežice, številnih donatorjev in prostovoljcev. V tem letu so tudi v okviru obeleževanja 100-letnice lionizma podarili 100 knjig varni hiši Pepcin dom in Kriznemu centru za mlade, izvedli dobrodelni bazar na grajskem dvorišču in v OŠ Cerklje ob Krki, v sodelovanju z Adidasom so športno opremili mlado perspektivno atletinjo Niko Glojnarič, ki je tudi ena od njihovih ambasadorjev teka »Tečem, da pomagam«, in prispevali Atletskemu klubu Brežice za njeno udeležbo na mednarodnem tekmovanju. V tednu otroka so obiskali vse osnovne šole v občini Brežice in jim podarili knjigo Levček Aleksander in njegov zaklad, pravljico, ki govori o pomoči in dobrodelnosti. Predvidoma 14. maja bodo kot vsako leto izvedli tradicionalni tek »Tečem, da pomagam«, na katerem bodo zbirali sredstva za nakup pripomočkov za invalide na pobudo Društva invalidov Brežice.

Pri brežiških lionsih so se tokrat odločili, da bodo z dobrodelnimi prispevki pomagali mlademu nadarjenemu glasbeniku, 14-letnemu Antoniu, ki je že v zgodnjem otroštvu začel igrati orgle. Vsako nedeljo jih igra tudi v cerkvi Marijinega imena v Dobovi. Antonio je odločen, da postane organist in si pridobi najboljšo glasbeno izobrazbo, ki bo njemu in njegovim najbližjim omogočila boljše življenje – pred leti mu je namreč umrl oče, po njegovi smrti pa sta se z mamo večkrat znašla v stiski. LK Brežice se je zato odločil, da bodo z dobrodelnimi prispevki Antoniu kupili hišne sakralne orgle, ki bodo v lasti Glasbene šole Brežice in bodo dane izključno v uporabo Antoniu, da bo lahko dnevno vadil tudi doma in postal poklicni glasbenik. Z dobrodelnimi prispevki obiskovalcev koncerta - vstopnica je znašala 20 evrov/osebo -, donacijami fizičnih in pravnih oseb ter sofinanciranjem Občine Brežice preko javnega razpisa so zbrali več kot 4000 evrov.

Navzoči v Viteški dvorani so lahko prisluhnili posnetku, na katerem Antonio igra na orgle, in se prepričali, da mladi glasbenik zares obvlada inštrument. Guverner Zveze lions klubov Slovenije Gregor Pajič je na koncertu članicam LK Brežice Petriji Stojanović Škul, Mateji Sušin Brence in Nataši Mihajlović podelil zahvale, brežiški lionsi pa so prejeli tudi priznanje guvernerja. Ker pa je bil to večer dobrodelnosti in glasbe, so k dogodku prispevali Nina Berger, Elizabeta in Dragutin Križanić ter godalni orkester z dirigentko Andreo Haber Požar in učitelji Glasbene šole Brežice. Na koncertu so bili med drugim navzoči tudi podžupan občine Brežice in lanski predsednik LK Brežice Jure Pezdirc, evropski poslanec Franc Bogovič, poslanec v DZ Igor Zorčič ter člani botrskega (LK Novo mesto) in sosednjih lions klubov (LK Krško, LK Trebnje). Koncert je povezoval Robert Petan.

R. R., foto: Gregor Podvinski in R. R.
« Nazaj na seznam
»