Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bršljan na gozdnih drevesih

Objavljeno: Nedelja, 04.08.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Brsljan na smreki (17)

Bršljan (lat. Hedera helix) je olesenela zimzelena ovijalka, ki zraste tudi prek 50 metrov v višino.

Bršljan je vzpenjavka, ki potrebuje trdno oporo za rast. V gozdu se vzpenja po drevesih, vse do krošnje, kjer tekmuje za svetlobo. Bršljan lahko dočaka starost tudi do nekaj 100 let. V gozdu predstavlja vir hrane za živali.

Na sprehodu po gozdu bomo neredko srečali drevesa, ki jih prerašča bršljan. Z oprijemalnimi koreninami, ki jih požene iz debla, se oprime še tako gladkega lubja in po njem »pleza« v višino. Drevesa uporabi zgolj za oporo in iz njega ne črpa vode ali hranilnih snovi, saj ima lastne liste in korenine. Listi imajo veliko klorofila, kar jim daje značilno temno zeleno barvo in omogoča preživetje v senci. Ko bršljan pride do krošnje, se v njej močno razveja in začne z drevesom tekmovati za svetlobo. Krošnjo lahko sčasoma povsem preraste, da drevo propade. V redkih primerih, ko so stebla bršljana povsem obrasla deblo in se dovolj odebelila, drevo pa je propadlo, lahko bršljan raste kot samostoječa rastlina.

V gozdu ima bršljan velik pomen za gozdne živali. Divjad obžira listje, ptice se prehranjujejo s plodovi in tako raznašajo semena. Iz gospodarskega vidika ni škodljiv, dokler ne začne tekmovati za svetlobo in ne raste na kakovostnih drevesih. V takšnem primeru pri dnu prerežemo steblo, da propade in sprosti drevo. Ker je zimzelen, lahko v zimskem času z zadrževanjem snega dodatno obremenjujejo drevo. Ker ima tudi estetsko vrednost za gozd in, ker je koristen za živali, ga ne odstranjujemo po nepotrebnem.

Vir: Zavod za gozdove Slovenije, foto: S. R.
« Nazaj na seznam