Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čas preteklosti povezali z jesenskim enakonočjem

Objavljeno: Nedelja, 24.09.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Ajdovski gradec, festival 2023 (37)
Ajdovski gradec, festival 2023 (82)

Festival Ajdovski gradec je ponudil prijeten vpogled v preteklost s prikazom starih rokodelskih veščin ...

V petkovem poznem popoldnevu drobne dežne kapljice, ki so se vsule izpod neba pred začetkom jesenskega festivala v arheološkem parku Ajdovski gradec, niso zmotile organizatorje zanimivega dogodka, ki naj bi postal tradicionalen.

Zavod Svibna iz Brezovske Gore pri Krškem, KŠTM Sevnica in Turistično društvo Zabukovje so pri stari kmečki hiši, kriti s slamo, v kateri ima svoje domovanje Muca Copatarica, pripravili prijeten prostor za druženje in spoznavanje predmetov, ki so jih uporabljali nekdanji prebivalci pozno antične naselbine nad vasjo Vranje pri Sevnici.

Ajdovski gradec, festival 2023 (65)

... z okušanjem jedi iz davne preteklosti ...

V lončeni posodi nad odprtim ognjiščem, v katerem so kasneje obiskovalke in obiskovalci pekli tudi mesne priboljške, se je kuhal okusen zeliščni čaj. V majhnih lončenih vrčkih je bilo doma izdelano pivo, ki se je odlično prileglo posebnemu kruhu z zeliščnim namazom. Otroci so sodelovali pri izdelavi zapestnice, se posvetili lokostrelstvu in spoznavanju strojenja kož … Na svoje lastnoročno izdelane piščali je igral glasbenik in izdelovalec historičnih glasbil Vlado Nunčič iz Šmarij pri Jelšah.

Ajdovski gradec, festival 2023 (128)

... in s skupno zahvalo za darežljivost narave.

Ko se je začel spuščati mrak na zemljo, je sledil pohod na vrh Ajdovskega gradca, kjer je ob ognju in v krogu sledila zahvala za darove narave z željo, da bi bila še naprej radodarna, ljudje pa se moramo zavedati, da smo del narave in jo moramo varovati. V soju bakel je nato potekala pot na izhodišče dogajanja in čeprav zaradi slabega vremena ni bilo mogoče na vrhu Ajdovskega gradca opazovati sončnega zahoda, ki je po pripovedovanju domačinov »nebeški«, se je na nebu ob vračanju v dolino prikazal prvi lunin krajec v prepoznavni obliki črke C ter napovedal enakonočje, ki je nastopilo včeraj skupaj s koledarsko jesenjo.

S. R.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»