Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Cerkvi v Velikem Mraševem ob jubileju povrnili nekdanji sijaj

Objavljeno: Torek, 02.07.2024    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_4554

Upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan med blagoslovom občestva v obnovljeni cerkvi sv. Petra in Pavla v Velikem Mraševem

V Velikem Mraševem so minulo nedeljo, dan po tem, ko sta godovala zavetnika tamkajšnje podružnične cerkve sv. Peter in Pavel, z mašno slovesnostjo počastili 100 let od začetka gradnje te cerkve, ki so jo ob jubileju prizadevni vaščani obnovili in ji povrnili nekdanji sijaj.

Velikomraševci so se velikodušno odzvali

V sicer zelo vročem vremenu se je v in pred cerkvijo zbralo kar okoli 300 ljudi. Na začetku svete maše je Peter Pavlovič, ki je bil pobudnik obnove, namenil pozdravne besede upokojenemu novomeškemu škofu msgr. Andreju Glavanu in svetokriškemu župniku Francetu Novaku, ki sta somaševala.
DSC_4589

Zahvala Petra Pavloviča škofu Glavanu in župniku Novaku ...

Pred koncem slovesnosti je Pavlovič na kratko povzel, kaj vse so naredili v okviru obnove. Osnovna ideja je bila predvsem sanacija razpok po potresu konec leta 2020 in beljenje, nekaj manjših popravil ter ureditev okolice cerkve, a se je kasneje pojavila potreba po še vrsti dodatnih opravil. V začetku letošnjega leta so v vasi izvedli zbiralno akcijo, na katero so se vaščanke in vaščani velikodušno odzvali, saj so zbrali skupaj 10.700 evrov, nekaj denarja pa je bilo na voljo tudi v župnijski blagajni. Zgodaj spomladi so tako lahko pričeli z obnovitvenimi deli, med katerimi je izpostavil le tista največja: beljenje zidov, vključno s sanacijo razpok, barvanje ograje na koru, prižnice in vrat (sofinanciranje MO Krško), obnova vseh svetil, tabernaklja ter oltarne slike sv. Petra in Pavla, ureditev betonske potke pred cerkvijo, obnova vhodnih vrat, popravilo oken oz. menjava razbitih stekel, nove blazine na klopeh in stolih, obnovljena oltarna miza itd.
DSC_4597

... ter zgodovinarju dr. Dejanu PackuZ veliko pomočjo Packa izdali tudi brošuro

Da jim bo jubilej ostal v trajnem spominu, so izdali tudi brošuro (sofinancirala jo je KS Podbočje), razglednice in podobice ter spominke oz. makete cerkve. Pavlovič se je za ves vložen trud in čas zahvalil ožji ekipi, ki je vodila obnovo, na koncu jih je res veliko prispevalo svoj kamenček v mozaiku obnove.
DSC_4635

Blagoslov lipe pred cerkvijo

»Dokazali smo, da smo, ko je to potrebno, povezana in složna vas. Se pa moramo zavedati, da bo naša cerkev, ki je zdaj predvsem v notranjosti spet lepa in sijoča, kmalu potrebna tudi zunanje obnove,« je dodal ter se zahvalil Glavanu, ki je kasneje pred cerkvijo blagoslovil na novo posajeno lipo in na ta način dal pečat velikomraševskemu jubileju; Novaku, ki je v preteklosti poskrbel za več obnovitvenih del v cerkvi in podprl njihova prizadevanja za obnovo, poleg tega je pred več kot 40 leti uvedel redno tedensko mašo v cerkvi v Velikem Mraševem, prejel je tudi zahvalo za dolgoletno vodenje župnije Sveti Križ – Podbočje, saj je bil na farnem žegnanju še zadnjič kot župnik (z avgustom bo postal duhovni pomočnik); ter zgodovinarju dr. Dejanu Packu iz Malega Mraševega, ki je temeljito raziskal zgodovino cerkve in s tem precejšen del vasi Veliko Mraševo, kar piše v priložnostni brošuri. Pavlovič je zaključil z željo, da bi se po tej obnovi bolj zavedali, da imajo v vasi cerkev, se pri njej večkrat ustavili ter se priporočili njihovima zavetnikoma sv. Petru in Pavlu, predvsem pa, da bi še naprej skrbeli zanjo in da bodo tudi oni nekoč zanamcem v ponos.
DSC_4621

Podžupan MO Krško Janez Jože OlovecSvete maše – berili sta prebrala Pavlovič in Davorin Simončič, prepeval je mešani cerkveni pevski zbor pod vodstvom Ivanke Černelič Jurečič, na zvonove pa so pritrkavali Stanko Jurečič, Joško Kraševec in Nejc Kraševec – se je udeležil tudi podžupan MO Krško Janez Jože Olovec, ki je nato zunaj pred cerkvijo tudi nagovoril navzoče, rekoč da je nedeljski dogodek ne samo obeležitev stoletnice čudovite cerkve, ampak tudi priznanje njihovi skupnosti, ki je skozi leta skrbela za njen obstoj, lepoto in pomen. Po njegovih besedah je obnova notranjosti cerkve dokaz predanosti po ohranjanju dediščine in lepote tega svetega prostora.
DSC_4660

Notranjost cerkve so prizadevni vaščani obnovili in ji povrnili nekdanji sijaj.


Po koncu slovesnosti so domačini poskrbeli tudi za pogostitev vseh obiskovalcev, ki so se v tako vročem vremenu razveselili tudi prihoda sladoledarja iz Kostanjevice na Krki.
DSC_4672

Pogostitev in druženje številnih obiskovalcev


R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»