Časopis za pokrajino Posavje
17.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Člani Društva Vrbinar čistili brežiško Vrbino, kjer je situacija z odpadki zelo zaskrbljujoča

Objavljeno: Četrtek, 28.03.2024    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_8600_1

Člani Društva Vrbinar so se lotili čiščenja odpadkov v brežiški Vrbini.

Po besedah vodje letošnje čistilne akcije v Društvu Vrbinar Ivana Polajžerja se je v soboto, 23. marca 2024, na akciji zbralo 28 članov.

Podali so se na območje brežiške Vrbine, kjer je situacija glede odmetavanja različnih odpadkov zelo zaskrbljujoča. Kot je povedal Polajžer, je sodelovanje s policijo dobro, a le-ta ne more odkriti vseh onesnaževalcev območja, ki nenehno vztrajno vozijo kosovni in drug odpad prosto v naravo. Še posebej problematično je, ko razstavijo vozila in ostanejo plastika, tekočine, steklo, kajti na odpadu sprejmejo samo kovinske dele vozil. Tukaj je država s svojimi institucijami povsem odpovedala. Komunala bojda nima možnosti in sredstev za odvažanje odpada, redarstvo se Vrbine bolj kot ne izogiba, jezni in žalostni krajani pa z eno ali morda dvema prostovoljnima čistilnima akcijama na leto ne morejo toliko pospraviti. V letošnjem letu ugotavljajo enormno povečanje različnih odpadkov, najdejo se celo pohištvo in omare, hladilniki itd. Letos so sicer odpeljali kar nekaj velikih prikolic odpadkov na zbirni center Boršt, a je še veliko ostalo, še posebej folija od nekdanjih rastlinjakov z jagodami ob potoku Močnik.
x IMG_8451_1_1 (6)

V letošnjem letu ugotavljajo enormno povečanje različnih odpadkov, najdejo se celo pohištvo in omare, hladilniki itd.


V zadnjem času opažajo tudi velik porast črnega, nedovoljenega  poseka drevja (kraj), nakar po obvestilu policija sicer pride, popiše storilce, pravega epiloga zaradi znanih dejstev pa žal ni. Žal nismo vsi državljani pred zakonom enaki.

Ali se bodo lepi časi, prijazni tako za Vrbino kot za uporabnike (športnike, fotografe, ljubitelje narave, miru in sprostitve) in okoliške prebivalce, še kdaj vrnili?

Davor Lipej, Društvo Vrbinar
Fotografije: Branko Brečko
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte