Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan državnosti obeležili s sveto mašo in kulturnim programom

Objavljeno: Nedelja, 02.07.2017    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
WP_20170625_15_53_29_Pro
V Brežicah je bil obeležen dan državnosti s slovesno sveto mašo, kulturnim programom in druženjem. Mašo v cerkvi sv. Roka so vodili župnik v Brestanici in naddekan savskega naddekanata Jože Špes, župnik v Artičah in Sromljah ter dekan videmske dekanije lazarist Franc Rataj iz Dobove in brežiški župnik Milan Kšela, nekdanji naddekan savskega naddekanata in dekan dekanije Videm. Dogodek so organizirali poleg Župnije sv. Lovrenca Brežice še Občinski odbor NSi Brežice in Društvo 1824.

Predsednik brežiškega občinskega odbora NSi Franc Vranetič je v imenu odbora in soorganizatorjev pozdravil vse prisotne, posebej vse goste, govornike, nastopajoče in medije. Ob tem je poudaril, da pred cerkvijo sv. Roka raste lipa, ki je bila posajena in blagoslovljena ob rojstvu naše države Slovenije pred 26 leti. Posebej je poudaril, da se je zahvaljujoč takratnemu vodstvu občine, in sicer predsedniku skupščine g. Ivanu Tomšetu in predsedniku Izvršnega sveta g. Cirilu Kolešniku, ter vsem ostalim, ki niso dovolili razorožitve Teritorialne obrambe, le-ta lahko učinkovito uprla agresorju JLA.

Zbrane v cerkvi je nagovoril predsednik brežiškega občinskega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Roman Zakšek. Slavnostni govornik je bil evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik prve slovenske vlade. »Imeli smo in imamo še kateri praznik, ki pa ga ne praznujemo skupaj,« je o dnevu državnosti rekel Peterle. Osamosvojitvena vojna nas ni ločila med seboj kot katera druga, je menil. Višjega dosežka, kot je bila osamosvojitev, po Peterletovem mnenju ni bilo v slovenski zgodovini. To, kako bo samostojna Slovenija živela in delovala v prihodnje, pa je po njegovem odgovornost vseh nas in tudi za današnje razmere ni kriva Evropa in ni kriva demokracija. Poudaril je, da ugotavlja, da so nekateri državo uporabili za uresničevanje svojih interesov, namesto da bi služili interesom Slovenije in vseh nas. Toda verjame v Slovenijo in njene ljudi. Optimizem ga navdaja tudi zato, ker slovenski duh po njegovem živi tudi zunaj Slovenije, med Slovenci po svetu.

Osamosvojitev je izjemen dogodek v zgodovini Slovencev, je poudaril v nagovoru tudi brežiški župan Ivan Molan. V samostojni Sloveniji smo dosegli veliko, a lahko bi več. Mislili smo, da bo šlo v demokraciji vse lažje in bolje. Da se taka pričakovanja ne uresničujejo, je kriva tudi politična oblast. Molan je tudi opozoril na družbeno neenakost. Po njegovem, kot kažejo primeri, tudi pred zakonom ljudje niso enaki, ampak je pravica nemalokrat na strani bogatih. Nekateri so za doseganje lastnega uspeha žal pripravljeni poteptati druge. A kljub vsem odklonom moramo biti ponosni na Slovenijo. Za Slovenijo so po županovih besedah ljudje umrli, med žrtvami osamosvojitvene vojne je bil tudi brežiški rojak Jernej Molan.

Slavnostno mašo kot tudi prireditev je s svojim umetnostnim nastopom obogatil pevski zbor Župnije Brežice z zborovodkinjo Jelko Žnideršič. Zinka Žnideršič, ki je sicer povezovala slovesnost, je nastopila s Cankarjevim besedilom.

Prireditveni prostor so nalašč za to slovesnost na poseben način okrasili s simboloma Slovenije in Evropske skupnosti. Ob oltarju so tako postavili slovensko in evropsko zastavo, narejeni iz rož. Simbola si je zamislila Vladka Sumrek, ljubiteljska slikarka iz Črnca pri Brežicah, s katero je pri izdelavi sodelovala tudi Milena Vranetič iz Kapel.

Po maši in slovesnosti v cerkvi so pripravili pogostitev ob lipi pred cerkvijo.

Vir: OO NSi Brežice
« Nazaj na seznam
»