Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan začnejo s tisoč gibi

Objavljeno: Sreda, 15.05.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Sola zdravja Sevnica  (23)

1000 gibov za zdravje

Zdrav življenjski slog in redna telesna vadba ohranjata vitalnost telesa in duha pravijo v društvu Šola zdravja. Polurni jutranji vadbi po metodi 1000 gibov, ki jo je uvedel v Sloveniji živeči ruski zdravnik Nikolay Grishin, se je pridružila tudi skupina vadečih v Sevnici. Vadba poteka na prostem pri sevniškem športnem domu vsak delovni dan od 7.30 do 8. ure.

Sola zdravja Sevnica  (3)

Sevniška skupina Šola zdravja vadi v slabem vremenu pod napuščem sevniškega športnega doma.

Pobudnica ustanovitve skupine je bila Mira Lorenčič, Zdravko Stopar je vadbo predstavil članicam in članom društva U3, a prava vadba se je začela, ko sta z organizacijo ter izvedbo vaj začeli Mira Lorenčič in Marija (Mici) Jeler.

»Sestanek o formiranju skupine Šola zdravja v Sevnici ter demonstracija vadbenih gibov pod vodstvom Ane Kupine iz Brežic je potekala 29. marca 2017,« pripoveduje Mici Jeler in se spominja, da je bilo v prvih mesecih težko najti vaditelja, zato so nekaj časa vadbo vodile tri prijazne in prizadevne vaditeljice iz Brežic, nato je vadbo prevzela sama. »Veseli me, da se število udeleženk in udeležencev jutranjih vaj povečuje. Prvič nas je bilo pet, danes nas je že več kot petdeset. To pomeni, da so ljudje pripravljeni narediti nekaj zase,« nadaljuje in doda, da že nekaj časa jutranjo vadbo vodi šest vaditeljic, ki so obiskovale tečaj in pridobile certifikat za vodenje jutranje vadbe. »Vse vaditeljice zelo cenim, ker opravljajo svoje delo natančno in z radostjo v srcu. Imamo se zelo lepo, povezuje nas ljubezen in spoštovanje do vsakega posameznika in zavedanje pomena zdravega načina življenja. Vsi vadeči smo živ dokaz, da so te vaje zdravilne, saj smo mnogi spremenili svoj način življenja, shujšali in si lepo oblikovali postavo. Skratka, ta šola zdravja nam lepša naše življenje v zrelih letih. Z njo živimo in pišemo zgodbo zdravih in srečnih ljudi,« še pove Jelerjeva in ponosno doda, da se ideja jutranje vadbe širi še v druge kraje. Pred časom je bila ustanovljena skupina v Krmelju, Boštanju in Radečah.

»Pol ure vadbe na prostem prinaša posebno veselje in zadovoljstvo, da smo naredili nekaj za zdravje. Teh tisoč gibov je res dragocenih, poženejo kri po celotnem telesu,« pripovedujejo udeleženke in udeleženci po zaključeni vadbi, ki je zaradi deževnega jutra potekala pod napuščem sevniškega športnega doma pod vodstvom Lorenčičeve. »Veste, če bi tole streho pred vhodom v športni dom podaljšali do zaključka zelenice, do ograje, bi imeli za vadbo v slabem vremenu več prostora in tudi več bi jih lahko vadilo. Ureditev podaljška nadstreška ne bi bil takšen strošek, prostor pa bi se lahko uporabil še za kakšno prireditev na prostem,« še povedo vadeči, oblečeni v oranžne majice, ki so prepoznaven znak Šole zdravja Slovenije.

Seveda so povabili tudi na regijsko srečanje posavskih skupin Šole zdravje, ki se bo odvijalo v petek, 17. maja, ob 9. uri na igrišču pri Športnem domu Sevnica.

S. R.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.03.2021 | Redakcija

Mati vseh salamijad

22.07.2020 | Oglas

Otroške sobe