Časopis za pokrajino Posavje
2.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Danes je pepelnična sreda

Objavljeno: Sreda, 17.02.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Pustne maske (2)

Včeraj je bilo na posavskih ulicah mogoče videti nekaj pustnih šem, današnji pokop pusta pa bo potekal v ožjem družinskem krogu zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa.

Na pepelnično sredo je KD Godba Blanški vinogradniki vedno organiziralo pokop pusta, a letos ga bodo pokopali v ožjem družinskem krogu, ob upoštevanju priporočil NIJZ v zvezi s preprečevanjem širjenja koronavirusa.

Prav tako ni bilo na včerajšnji pustni torek in vikend pred njim pustnih rajanj, tradicionalnih karnevalov ter ostalih pustnih norčij, a kljub temu je bilo mogoče na ulici srečati kakšno prikupno ’maškarco’, ki je privabila radoveden pogled in pričarala nasmešek na lica. Pustni liki lahko v tem času prevzamejo tudi oblast v občini, kot se je to letos tradicionalno zgodilo v Brežicah, medtem ko v Sevnici obžalujejo, da že vrsto let ni pustnega karnevala, a v pustnem času še vedno diši po sveže pečenih krofih, ki se, ko zagrizemo vanje, kar stopijo v ustih.

Nekoč je veljalo, da traja pust od svetih treh kraljev do pustnega torka, ki mu še dandanes sledi pepelnična sreda in 40-dnevni post pred veliko nočjo. V skladu s krščanskim izročilom naj bi na pepelnico sklenili, da se bomo ves postni čas odrekli nečemu, kar nas veseli: ali ne bomo jedli določene hrane, pili določene pijače, ne bomo gledali TV in bomo zato več brali ...

S pustom se zima poslavlja, kajti barvite in razigrane pustne šeme vedno prikličejo pomlad.

S. R.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam