Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Deveti tradicionalni pohod DV Dolina – Jesenice

Objavljeno: Ponedeljek, 11.02.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_0570

Udeleženci prazničnega pohoda

V prazničnem zimskem jutru so se člani Društva vinogradnikov Dolina – Jesenice ter njihovi družinski člani in prijatelji v zelo velikem številu, saj jih je prišlo skoraj 80, zbrali na že 9. tradicionalnem pohodu.

Zbor pohodnikov je bil na Koritnem, pred kletjo družine Valek, kjer smo bili zelo lepo sprejeti. Potekal je krajši kulturni program, ki ga je povezovala tajnica društva Darja Šumlaj, nastopili pa so člani pevskega zbora Slavček, Miha Škrlec z recitacijo Prešernove poezije in Irena Bogovčič z recitacijo svoje avtorske pesmi. Prisotne je nagovoril tudi predsednik društva Boštjan Geršak. Pogostitev v kleti je pripravila družina Valek in pridne gospodinje Koritnega, sicer tudi vinogradnice in članice društva.
20190208_114333


Iz Koritnega je pohodnike pot vodila skozi vinograde, proti lovski Koči na Bukovini in naprej skozi gozd, proti Kušini na Cirniku. Tam so jih pričakali gostoljubni vinogradniki, tudi člani društva, in jih obilno pogostili. Pot so nadaljevali proti tri kilometre oddaljenem cilju tega dne, in sicer najvišji točki domačega kraja – Goli Cirnik. Na vrhu so najprej zagledali plapolati slovensko zastavo, manjkal ni niti kres, ob katerem so se lahko pogreli. Člani društva so na vrhu pripravili malico s kozarčkom cvička. Pravo presenečenje je čakalo pohodnike, ki so se prvič povzpeli do bivaka Pr' veseli Micki, saj so bili deležni pravega planinskega krsta. V veselem vzdušju je tudi spust v dolino hitro minil in že so bili med vinogradi na Koritnem, pri Valekovi zidanici, kjer je že lepo dišalo po vinogradniškem golažu. Vsi so si bili enotni, da se drugo leto spet dobijo na že 10. tradicionalnem pohodu.

Irena Bogovčič, foto: Andrej Kvartuh
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte