Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Drugi dan odprtih vrat Porodnišnice Brežice

Objavljeno: Petek, 10.05.2024    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_4357

Na drugem dnevu odprtih vrat Porodnišnice Brežice je bilo ves čas živahno.

V ponedeljek, 6. 5., so na ginekološko-porodnem oddelku Splošne bolnišnice Brežice organizirali že drugi dan odprtih vrat. Potekal je ob svetovnem dnevu babic, ki ga obeležujemo dan prej. Njihov namen je bil obiskovalcem prikazati njihovo delo, jih nekaj novega naučiti in navezati stik z njimi. Program je glasbeno popestrila citrarka Lucija Pšeničnik.

Obiskovalci so se sprehodili po postajah

Diplomirana babica in vodja ginekološko-porodnega oddelka SB Brežice Andreja Žertuš pravi, da je dogodek namenjen prav vsem, v prvi vrsti nosečnicam in mladoletnicam, ki želijo izvedeti kaj več o kontracepciji in menstruaciji. Narejene so bile postaje, po katerih so se obiskovalci lahko sprehodili, kaj novega izvedeli, vprašali in preizkusili. Postaje so sledile temam, kot so porod, nega dojenčka, dojenje, rak dojke, kontracepcija, menstruacija in higiena rok; na isti dan kot svetovni dan babic obeležujemo namreč tudi svetovni dan higiene rok. V sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja ZD Brežice sta bila na voljo tudi kineziologa Simon Božič in Miha Pešič, ki sta predstavila pomen zdrave vadbe, sploh v nosečnosti, postaje pa so bile prilagojene tudi za otroke, tako da je bilo zanimivo tudi za njih. »Predstavili smo nekaj osnovnih gibalnih vzorcev, pokazali vadbo z raznimi pripomočki in na splošno poudarili pomen gibanja. Zaenkrat nas je obiskalo veliko otrok, tako da smo vaje prilagodili tudi njim,« sta dejala kineziologa Božič in Pešič.
IMG_4348

Diplomirana babica in vodja ginekološko-porodnega oddelka Andreja Žertuš


»Tako kot si dve ženski nista enaki, si tudi dva poroda nista«

Število porodov v Brežicah se vrti okrog 500, za odstotek ali dva pa prevlada število dečkov. Čeprav število porodov v Sloveniji načeloma upada, so veseli, da se držijo na istem nivoju. Porodnišnica Brežice je ena manjših v Sloveniji, kar ji daje prednost. Na oddelku je približno 30 zaposlenih, od tega 11 babic, ki se trudijo nuditi individualen pristop, se popolnoma posvetiti vsaki posameznici in se prilagajati njenim željam. »Če so kakšne posebnosti glede nosečnosti in poroda, prej izvemo za njih in se lahko na to ustrezno pripravimo. Dve ženski si nista enaki, tako si tudi dva poroda nista enaka,« je povedala Žertuš. Omenila je tudi, da je prisotnost partnerja dobrodošla, na nacionalni ravni se odstotki porodov, pri katerih je prisoten partner, gibajo med 80 in 90 %.
IMG_4379

Diplomirana babica Tea Kunej na postaji o kontracepciji in menstruaciji


Starost prvega spolnega odnosa se znižuje

Na postaji, namenjeni ozaveščanju o kontracepciji in menstruaciji, je nekaj več povedala diplomirana babica Tea Kunej. »Ta postaja je namenjena predvsem mladoletnim puncam, osnovnošolkam, ki se prvič srečujejo s tem. Povprečna starost, pri kateri so dekleta spolno aktivna, se znižuje in zato je še bolj pomembno, da so mladostniki seznanjeni z varno kontracepcijo. Želimo tudi zmanjšati strah pred prvim obiskom ginekologa, zato govorimo o teh temah.«
IMG_4354

Skupina obiskovalk iz OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško


Dneva odprtih vrat so se udeležile številne skupine otrok in mladostnikov, med njimi sta bili tudi skupini iz OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško in Gimnazije Brežice. Zainteresiranim so prikazali in jim dovolili preizkusiti tudi različne pripomočke, ki jih uporabljajo pri pregledu, kot je denimo ultrazvok.

H. Z.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte