Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Drugi videospot Petra Dirnbeka & Vox Populi

Objavljeno: Torek, 01.12.2009    Rubrika: PANORAMA
Drugi videospot Petra Dirnbeka & Vox Populi

Peter Dirnbek & Vox Populi so posneli svoj drugi videospot za novi single Še predno, ki hkrati napoveduje izid drugega (kant)avtorskega albuma. V vlogi aranžerja in producenta, se je tokrat predstavil Miha Koretič, sicer kitarist skupine Peter Dirnbek & Vox Populi.

Gre za družbeno-kritično, a hkrati tudi osebno izpovedno pesem, v kateri se avtor opozarja: "Naj nekdo pove, kam drvimo, naj nekdo ustavi ta vlak! Naj žarek svetlobe ulovimo, še predno posrka nas mrak!" Tako v zgodbi nastopi mlad povzpetnik (igra ga improligaš Vid Sodnik), ki v trenutku razsvetlitve spozna nesmiselnost svojega življenja.

Posebnost izdelka je, da je videospot le v pogojnem smislu, saj gre za redko produkcijsko tehniko STOP MOTION. "Potrebno je bilo narediti preko 3000 fotografij in jih urediti v smiselno celoto, ki daje privid gibljive slike, hkrati pa ponuja številne tehnične in izrazne možnosti," pravi izvrsten fotograf Klemen Razinger, ki se podpisuje pod režijo, fotografijo, montažo in postprodukcijo. S Petrom Dirnbekom sodeluje že od ustvarjanja debitantskega albuma, ki je izšel leta 2005 pri založbi Vox records. Razinger je brežiškega avtorja že takrat postavil v ambient zelenega Posavja, kuliso naravnih lepot te regije pa so Peter Dirnbek in Vox Populi uporabili tudi za svoj prvi videospot Za vse ljudi, pod katerega se je podpisal avtorski dvojec Svetlana Dramlič in Jure Černec. Tokratno prizorišče je sicer Ljubljana, vendar se zgodba začne in konča v naravi, ki edina ponuja, da pod plaščem njene brazčasnosti, tišine in miru vsaj za trenutek prisluhnemo bitju svojega srca.

Izdelek, na katerega so zelo ponosni, je po njihovih besedah dokaz, da lahko dobra zgodba, spretna režija in občutek za vizualizacijo, ki nadgradi sporočilnost glasbe, a hkrati ne ponavlja že slišanega, nadomestijo drage, a pogosto "nizkokalorične" upodobitve.

« Nazaj na seznam