Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Drugo srečanje vseh 'oranžnih' skupin iz brežiške občine je bilo v Cerkljah ob Krki

Objavljeno: Četrtek, 25.05.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_6904

Med redno jutranjo vadbo pred gasilskim domom v Cerkljah ob Krki

V sredo zjutraj so se pred gasilskim domom v Cerkljah ob Krki na drugem skupnem srečanju zbrali člani vse osmih skupin Društva Šola zdravja, ki delujejo v občini Brežice. Po nekaj pozdravnih nagovorih so opravili redno jutranjo vadbo po metodi 1000 gibov, se malo podružili in se nato odpravili še na pohod do Gazic in nazaj.

V imenu gostiteljev srečanja, skupine Cerklje ob Krki, sta najprej pozdravila vodja skupine Majda Bevc in Staniša Milenović, ki sta omenila, da skupina deluje od poletja 2019, vsak dan pa telovadi približno deset oseb, nato pa še vodja podružnice 14 Brežice Ana Kupina, ki je besedo predala predsedniku Sveta KS Cerklje ob Krki Damjanu Kodriču, ki je predstavil krajevno skupnost in nekaj zadnjih oz. načrtovanih investicij v kraju. Pohvalil je skupine "oranžnih" za njihovo vztrajnost in dobro voljo ter poudaril pomen druženja. V imenu domačih gasilcev, ki so prijazno odstopili del svojih prostorov za druženje in pogostitev udeležencev srečanja, je zbrane pozdravil Vinko Jalovec.
DSC_0063

Udeleženci 2. srečanja brežiških skupin Društva Šola zdravja v Cerkljah ob Krki (foto: Breda Balon)


Kupina je v nadaljevanju povedala nekaj več o samem delovanju Društva Šola zdravja Brežice. V društvo je bilo v letu 2022 vključenih 125 članic in članov v osmih skupinah. Dejala je: "Junija bo sedem let, odkar smo vsakodnevno jutranjo vadbo po metodi 1000 gibov dr. Nikolaja Grišina pripeljali tudi v Posavje, in to prav v Brežice. Danes je z izjemo Bistrice ob Sotli celotno Posavje obarvano oranžno. Brežičani močno podpiramo vizijo društva, da bi ljudje lahko telovadili v vsakem kraju, vsaki vasi. Tako vadba poteka že v osmih krajih v občini. Ponosna sem na to, da čedalje več ljudi po upokojitvi spoznava, da je vsak trenutek lahko nov začetek in ni nikoli prepozno, da začneš skrbeti za svoje psihično in fizično zdravje, dobro počutje, da si lahko tudi v tem obdobju ustvariš socialno mrežo, se v svojem okolju spet družiš z ljudmi s podobnimi interesi, kar je bilo včasih povsem samoumevno." Izpostavila je še, da je druženje velikega pomena za kakovostno staranje, poleg zmerne redne vadbe in gibanja so to še uravnotežena prehrana, primerna letom, dovolj spanca in predvsem pozitiven odnos do življenja.
DSC_6866

Zahvala Ane Kupina (desno) vodji cerkljanske skupine Majdi Bevc


"Cilj vodij skupin je, da se odslej enkrat letno zberemo na srečanju, vsakokrat v enem od krajev, kjer delujejo skupine. Tako bomo tudi malo bolj spoznali kraje v občini," je še dodala Kupina ter se zahvalila vsem, ki pomagajo, da društvo dobro dela: članom in članicam, ki prihajajo na vadbo, vaditeljem prostovoljcem in vodjem skupin, ki prispevajo svoje znanje in skrb, da vsaka skupina uspešno deluje, vodstvu društva v Domžalah, da skrbi za razvoj društva, Zavodu za šport Brežice ter Občini Brežice, ki jim moralno in materialno stojita ob strani.
DSC_0075

Odpravili so se tudi na pohod do Gazic (foto: Breda Balon).


Skupno vadbo članic in članov skupin Brežice, Cerklje ob Krki, Dečno selo, Dobova, Krška vas, Mostec, Velika Dolina in Zgornji Obrež je vodila Breda Balon, nagrajenka društva v letu 2022. Nagrado za uspešno delo za leto 2022 bo letos prejel Ernest Sečen, in sicer na obeležitvi 7. obletnice skupine Šole zdravja v Brežicah, ki bo 9. junija. Prispeval je k širitvi programov društva, večanju ugleda društva v regiji in ga promoviral. Po druženju in medsebojnem spoznavanju ob kavi, čaju in prigrizku so šli še na ogled farne cerkve sv. Marka, ki je v neposredni bližini prostora za vadbo, in cerkljanskega lesenega mostu, ki je bil predlani obnovljen, nato pa so se odpravili še na sprehod do Gazic in nazaj ter tako zaključili prijetno preživetih teh nekaj ur v dobri družbi.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki