Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

DV Dolina - Jesenice na ekskurziji v Črni gori

Objavljeno: Četrtek, 27.10.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC02699
V zgodnjih jutranjih urah v četrtek, 20. 10. 2022, smo se člani Društva vinogradnikov Dolina - Jesenice odpeljali na strokovno ekskurzijo, katere cilj je bilo videti in spoznati znamenitosti in lepote Črne gore. Namen ekskurzije je bil tudi promocijskega značaja, saj smo povsod predstavili naše vino cviček kakor tudi občino Brežice, od koder prihajamo. 

Pot nas je vodila mimo čudovitih hrvaških obmorskih krajev. Prvič smo se zapeljali preko novega mostu na polotok Pelješac, si ogledali mesto Ston in se mimo Dubrovnika skozi Cavtat pripeljali na mejni prehod Debeli brijeg in že smo bili v Črni gori.

Vse dni našega izleta smo bivali v Budvi in od tu smo se vsako jutro po zajtrku odpeljali raziskovat Črno goro. Odpeljali smo se do Skadarskega jezera, si od daleč ogledali otoček Sv. Štefan, obiskali staro ribiško mesto Virpazar, si ogledali Plantaže, največji  vinograd v enem delu v Evropi, in njihovo klet Šipčanik. Obiskali smo glavno mesto Črne gore Podgorico. Tretji dan smo se odpeljali do mesta Kotor, si ga ogledali in se po ozki cesti povzpeli do planinske vasi Njegoši, kjer so nam postregli njihov pršut in vino vranac. Vrhunec dneva je bil vzpon na Lovčen in obisk Njegoševega mavzoleja. Ob povratku smo si ogledali še Cetinje in že smo se vrnili v hotel. Po odlični večerji smo zaplesali in zapeli ob zvokih domačih glasbenikov.

Nedeljsko jutro še ni pomenilo slovesa, saj smo na poti proti domu obiskali še Hercegnovi, si ogledali trdnjavo in staro mestno jedro, se odpeljali v dolino reke Neretve, kjer smo se po odličnem kosilu in s polnim prtljažnikom mandarin odpravili proti domu, kamor smo vsi srečni in dobre volje prispeli v poznih večernih urah. S pesmijo in dobro voljo smo začeli ter s pesmijo in dobro voljo končali. Ostali bodo lepi spomini.

Irena Bogovčič, foto: Andrej Kvartuh
« Nazaj na seznam
»