Časopis za pokrajino Posavje
25.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ekskurzija artiških šolarjev

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Ekskurzija artiških šolarjev V sredo, 22. aprila 2009, smo se učenci 6. in 7. razredov naše šole odpravili na ekskurzijo na Vače in v Šentjur pri Celju. Na pot smo krenili ob 7. uri zjutraj izpred šole. Učitelji so nam že pred odhodom razdelili naloge, na kaj vse moramo biti na poti pozorni in kako mora izgledati izdelek, ki ga bomo na podlagi izsledkov z ekskurzije oddali v ocenjevanje. Zato naša pot mimo Biča, Šmartnega pri Litiji in Litije do Vač ni bila predvsem zabavne narave, temveč učne, saj smo v karto risali pot, po kateri se peljemo, opazovali okolico ipd.

Na Vačah sta nas pričakali »klepetuli« Mojca in Jana, članici družinskega gledališča Kolenc, in nas 3 ure vodili po znamenitostih Vač - ogledali smo si cerkev, katere posebnost je božji grob, ki je okrašen s prečudovitimi kamni, sušilnico lanu, fosilno morsko obalo, ki je najlepši primerek v Sloveniji in eden najlepših na svetu in je razglašena za naravni spomenik, seveda pa nismo pozabili niti na vaško situlo niti na geometrično središče Slovenije, imenovano krajše Geoss. Za zaključek druženja s »klepetulama« smo še malce poklepetali, zapeli dve pesmici in se odpravili naprej.

Naprej nas je pot vodila v Šentjur pri Celju, kjer smo si ogledali Železničarski muzej in arheološko zbirko z Rifnika. Žal nam ni uspelo priti v rojstno hišo Ipavčevih, ker so opravljali obnovitvena dela, smo pa kljub vsemu spoznali nekaj podatkov iz njihovega bogatega življenja.

Pozno popoldne smo se nato odpravili proti domu. Sicer rahlo utrujeni od naporne vožnje po ne ravno ravni cesti, a vseeno zadovoljni, ker smo spoznali veliko novega, pa še vreme nam je služilo.

Novinarski krožek OŠ Artiče

« Nazaj na seznam