Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Festival modre frankinje in izbor županovega vina

Objavljeno: Torek, 23.05.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Festival-modre-frankinje-2023-KŠTM-Sevnica (4)

Prenosni pokal prvaka modre frankinje je v imenu Vinske kleti Krško prevzel njen direktor in enolog Jure Grubar.

Pretekli petek, 19. maja, je na sevniškem gradu potekal že 13. festival modre frankinje.

Začetek festivala je napovedala razglasitev rezultatov ocenjevanja modrih frankinj, ki je 5. maja potekalo na Posestvu Krakovo v Sevnici. Strokovna komisija v sestavi Ožbej Peterle, dr. Klemen Lisjak, François Botton, Jure Grubar, dr. Andreja Vanzo, Veronika Frelih in Robert Gorjak, ki mu je bilo zaupano mesto predsednika komisije, je ocenila prispele vzorce (52) v petih kategorijah – penine (5), roseje (7), sveže frankinje letnika 2022 (13), zorene (26) in vino iz sušenega grozdja (1).

PRENOSNI POKAL OSVOJILA KLET KRŠKO

Festival-modre-frankinje-2023-KŠTM-Sevnica (23)

Med prejemniki priznanja za najbolje ocenjen vzorec modre frankinje je bil tudi Stane Možič (prvi z leve), čigar vino je postalo tudi županovo vino.

Lanskoletni prvak Marjan Jelenič je prenosni pokal predal v roke direktorju in enologu Kleti Krško, Juretu Grubarju, ki je po letu 2017 z modro frankinjo Turn Premium letnik 2020 ponovno prejela naziv Prvak festivala modre frankinje.

V kategoriji zorenih vin sta slavili še nemška iz kleti Weingut Burg Ravensburg in modra frankinja Nejca Karlovčka iz Šentjerneja. V kategoriji svežih frankinj (letnik 2022) so priznanja prejeli Ferdo Pinterič, Rudi Bec in Stane Možič. V kategoriji rose vin je zlato in srebrno priznanje prejela KZ Metlika, Vinska klet Metlika za suhi in polsuhi rose, bronasto pa Ferdo Pinterič. V kategoriji penečih vin je slavila Kozinčeva Blanc de Noirs, sledila je Metliška penina iz Vinske kleti Metlika, bronasto pa sta si delili Turn Emotion rose iz Kleti Krško in rose penina modre frankinje iz kleti Pirc. Med predikati je zlato priznanje prejel suhi jagodni izbor modre frankinje letnik 2012 iz Kleti Krško.

ENOLOŠKE DELAVNICE

Festival-modre-frankinje-2023-KŠTM-Sevnica (30)

V spremljevalnem glasbenem delu programa je nastopila Maja Kevc, ki jo je na kitari spremljal Miha Koretič.

V dvorani Alberta Felicijana sta se v času festivala zvrstili dve delavnici – na prvi, kI sta jo vodila Ožbej Peterle in Valentin Bufolin, aktualni prvak sommelier Slovenije, so obiskovalci pokušali modre frankinje z ocenjevanja modrih frankinj. Na drugi je pod vodstvom Saša Dravinca, novinarja in enega od organizatorjev Orange Wine Festivala, potekala debata o neizkoriščenosti potenciala sort refošk in modra frankinja. V pogovoru so se mu pridružili posavska vinarja Janko Kobal in Jernej Žaren ter Matej Zaro iz slovenske Istre in Sebastjan Štemberger s Krasa.

SPREMLJEVALNI PROGRAM

Festival-modre-frankinje-2023-KŠTM-Sevnica (9)

Obisk 13. festivala modre frankinje je bil dober.

Na 13. festivalu modre frankinje je bilo poskrbljeno tudi za bogat spremljevalni program. Obiskovalci so se lahko udeležili brezplačnega vodenega ogleda gradu ter okušali vzorce modre frankinje pri kar osemnajstih ponudnikih med 16. in 21. uro. Za kulinariko sta tokrat skrbela člana Združenja JRE Slovenija Marko Pavčnik iz laškega Pavusa in Marko Magajne iz Galerije okusov. Ponudbo so dopolnili še ponudniki KBZ Sevnica Premium – Pivovarna Ape, Ovčarska kmetija Urban, Darko Kosem z Dišeče in naravno iz Radeža, Tina Železnik z unikatnim nakitom in Kmečka zadruga Sevnica z Grajskimi mesninami.

V bolj sproščeni večerni del festivala je vse zbrane popeljala Amaya (Maja Keuc). Na kitari jo je spremljal Miha Koretič. Druženje se je nato izpod šotora v grajskem parku premaknilo v grajski atrij, kjer je ob zvokih glasbe, za katero je skrbel DJ Manuel, in postrežbi ekipe, ki s 1. junijem odpira vrata Grajske kavarne na gradu Sevnica, zabava trajala še dolgo v noč. Iz Sevnice je ves čas festivala vozil tudi brezplačni avtobus.

ŽUPANOVO VINO PRIDELAL STANE MOŽIČ

V sklopu 13. festivala modre frankinje je v grajskem atriju potekala tudi razglasitev Županovega vina. To bo v letu 2023 rdeči bizeljčan domačina Staneta Možiča, ki mu je ob tej priložnosti čestital tudi župan Srečko Ocvirk.

Organizator festivala KŠTM Sevnica je z obiskom in odzivom zadovoljen. Po dveh nekoliko negotovih letih, je letošnji festival dokaz, da je modra frankinja potencialna sorta, ki ima veliko ljubiteljev, zato si bomo tudi naprej prizadevali, da v tesnem sodelovanju z vinarji gradimo podobo in zgodbo tega žametnega vina Posavja.

Vir: KŠTM Sevnica, foto: Klemen Bec

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam