Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Geografi so se družili na noči geografije v Posavju

Objavljeno: Nedelja, 07.04.2024    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_8980

Udeleženci (prve) noči geografije v Posavju ob zaključku dogodka v Posavskem muzeju Brežice

Minuli petek zvečer je v Brežicah potekal dogodek, poimenovan 1. noč geografije v Posavju, v soorganizaciji Gimnazije Brežice, Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, Knjižnice Brežice in Posavskega muzeja Brežice. Glavna pobudnika sta bila geografa Boštjan Špiler in Nejc Pozvek, glavni namen pa popularizacija in promocija geografije kot vede o prostoru.

IMG_20240405_203638

Pobudnika dogodka Nejc Pozvek (levo) in Boštjan Špiler

Začetek posavske noči geografije se je odvijal v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice, kjer je srednješolski olimpijski podprvak v znanju geografije Alexander Škof skozi potopisno predavanje predstavil svojo izkušnjo udeležbe na lanski geografski olimpijadi v Indoneziji, spoznavanja novih kultur in drugih zanimivih reči. Dogodek se je nadaljeval z večernim oz. nočnim sprehodom skozi mesto Brežice, kjer so navzoči spoznavali geografske vsebine, se ustavili pri posameznih znamenitostih mesta ter se seznanili z zgodovino, sedanjostjo pa tudi prihodnostjo Brežic. Zaključek je potekal na gradu Brežice oz. v Posavskem muzeju, kjer so bile med drugim predstavljene kartografske upodobitve posavskih krajev, ki jih hrani PMB.
DSC_8940

Uvodno predavanje olimpijskega podprvaka v geografiji Alexandra Škofa


Kot je povedal diplomiran geograf, sicer pa raziskovalec in asistent na brežiški Fakulteti za turizem UM Nejc Pozvek, se s profesorjem geografije na brežiški gimnaziji Boštjanom Špilerjem kot stanovska kolega redno sestajata in sta prišla na idejo, da bi dogodek v okviru svetovno razširjenega projekta Noč geografije/GeoNight, ki poteka že osmo leto, lahko organizirali tudi v Posavju, za prvo izvedbo (po nekaterih informacijah sicer ne gre za povsem prvo noč geografije v Posavju, ker je podoben dogodek v okviru omenjenega projekta potekal že v lanskem letu na Svibnem) sta si izbrala Brežice (ta dan so podobni dogodki potekali tudi po nekaterih drugih lokacijah v državi). Kot je še omenil, se je program začel že pred uvodnim predavanjem z neformalnim stanovskim druženjem. Špiler je poudaril, da so geografska znanja kot kompleksna znanja, ki pokrivajo tako družboslovje, humanistiko kot tudi naravo, nekaj posebnega »in mogoče smo premalokrat opaženi, slišani, zato bi radi tudi kdaj ponudili tisto, kar vemo in znamo. Noč geografije je priložnost za to.«
DSC_8969

Nočni sprehod po Brežicah


Po besedah ravnatelja Gimnazije Brežice Uroša Škofa je bila odločitev, da uvodni del noči geografije prepustijo njihovemu dijaku Alexandru Škofu, drugemu na svetu v znanju geografije, pravilna. »Mislim, da boljšega govornika tudi ne bi imeli, zato je bila za Alexandra na nek način to tudi čast,« je dodal ravnatelj, ki upa, da bodo tudi v prihodnjem in nadaljnjih letih redno sodelovali pri organizaciji noči geografije, na katero so vabljeni učitelji geografije na osnovnih in srednjih šolah v Posavju, diplomirani geografi pa tudi drugi geografski navdušenci.
DSC_8974

V PMB je udeležence sprejela in pozdravila direktorica muzeja Alenka Černelič Krošelj.


Na sprehodu skozi mesto je poleg Špilerja in Pozveka nekaj več o zgodovinskih in geografskih značilnostih povedala Nataša Šekoranja Špiler, ki poučuje zgodovino na Gimnaziji Brežice, v muzeju pa sta besedo prevzela še geografa po izobrazbi Robert Šupe, ki je profesor zgodovine in geografije na Gimnaziji Novo mesto, ter Boštjan Kolar, ki je v PMB kustos pedagog.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte