Časopis za pokrajino Posavje
28.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izlet sevniških konjenikov

Objavljeno: Četrtek, 03.12.2009    Rubrika: PANORAMA
Izlet sevniških konjenikov

V soboto, 21.11., smo se člani Društva konjerejcev in konjenikov Sevnica odpeljali na letni izlet. Pot nas je vodila iz Sevnice proti Šentjerneju v smeri za kartuzijo Pleterje, kjer smo obiskali kobilarno Hosta. Ob prihodu so nas najprej popeljali na ogled same kobilarne.

Ogledali smo si plemenske žrebce, bele plemenske kobile in žrebeta. Nato smo imeli pogostitev ob prigrizku in pijači v njihovi zaprti jahalnici. Gospodar nam je prijazno predstavil rejo lipicanca, njegov sin pa nam je v jahalnici praktično prikazal dresurno jahanje na belem lipicancu. Tudi sami smo se preizkusili v ježi na lipicankah. Medtem ko smo gospodarju postavljali raznorazna vprašanja, sta njegova sinova v jahalnico izpustila več kobil z žrebeti, ki so prosto prikazali še ves svoj temperament in igrivost. Nagradili smo jih s suhim sadjem.

Se vprašate zakaj nenehno poudarjam "belem" lipicancu? Preprosto zato, ker nam je gospodarjev sin ob koncu pripeljal iz hleva na toplo sonce na ogled še črnega plemenskega lipicanca. Povem vam - pravi lepotec! Dan smo zaključili še z malico v gostišču in kramljanjem o svojih ljubljencih. Proti domu smo se vrnili polni prijetnih vtisov.

Vse rejce konj, konjenike, pa tudi ljubitelje teh plemenitih živali, pa ob tej priložnosti VABIM, da se pridružite našemu društvu osebno preko naših članov (najlažje jih boste našli na tradicionalnem žegnanju konj v Vranju na Štefanovo 26.12. ob 10.30) ali na Kmetijsko svetovalni službi Sevnica (Glavni Trg 25,Sevnica) ali na e-naslovu: konjerejci.konjeniki.sevnica@gmail.com.Tanja Košar

« Nazaj na seznam