Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izlet Vinogradniškega društva Pišece v Črno goro

Objavljeno: Torek, 04.06.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Črna gora- (5)
17. maja 2019 so se člani Vinogradniškega društva Pišece podali na tridnevno strokovno ekskurzijo. Tokratna destinacija je bila Črna gora. Vinogradniki so si poleg naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti te države z navdušenjem ogledali največji vinograd v Evropi.

Kompleks 13. Jul – Plantaže na Ćemovskem polju predstavlja enega največjih proizvajalcev grozdja in vin v JV Evropi. Razprostira se v bližini Podgorice na površini 2310 hektarjev, na katerih je zasajenih cca. 10 milijonov trt, ki dajejo letni pridelek 22 milijonov ton grozdja. V več kot petdesetletni tradiciji so ostali zvesti in skrbno negujejo črnogorsko tradicijo vinogradništva in vinarstva. Bližina morja in Skadarskega jezera ugodno vplivata na kvaliteto grozdja. Poseben poudarek dajejo avtohtonim domačim sortam, iz katerih nastajajo kvalitetna vina. Najbolj znana sta vranac in krstač. Vina proizvajajo in negujejo v treh kleteh.
IMG_20190517_122842
Klet Šipčanik, katero so si ogledali, je moderna vinska klet, ki se nahaja v bivšem, več kot 350 m dolgem hangarju, kjer je konstantna temperatura in vlažnost zraka. Posebnost je dozorevanje dva milijona litra vin v hrastovih sodih. Del kleti je sodoben degustacijski prostor, kjer so člani vinogradniškega društva črnogorska vina ob strokovnem vodenju tudi degustirali. Zadnji dan je potekala degustacija še v Vinariji Podrum v vinski kleti Ačimović nedaleč od Trebinja v Hercegovini. Pišeški vinogradniki so se po poučnem in prijetnem druženju polni vtisov vrnili domov.

Tekst: Irena Markovič
Foto: Irena Markovič, Davor Lipej
« Nazaj na seznam
»