Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Luna – velika, svetla in okrogla

Objavljeno: Četrtek, 21.10.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Foto sekcija Društva Trg Sevnica, polna luna

Prihod polne lune, ujete skozi fotografski objektiv.

Svetla in okrogla polna luna, ki jo lahko občudujemo na nebu vsak mesec, vabi tudi fotografe, da jo ujamejo skozi fotografski objektiv. V včerajšnjem vzhajajočem večeru so oktobrsko polno luno pričakali na posebnem mestu tudi člani fotosekcije Društva Trg Sevnica in nastalo je nekaj prekrasnih fotografij.

LUNO, KI KROŽI OKOLI ZEMLJE, OSVETLJUJE SONCE

Vas zanima, kako nastane polna luna? Ali ima vpliv na človekovo razpoloženje? Za vas, drage bralke, spoštovani bralci, smo izbrskali nekaj zanimivosti.

Ko Luna kroži okoli Zemlje, je videti, kot da se spreminja njena oblika, vendar v resnici gledamo le različne dele osvetljene Lune, saj jo vidimo le takrat, ko jo osvetljuje Sonce. Oblika Lune prehaja od polne lune, ko vidimo njen celotno osvetljen del (Zemlja se takrat nahaja med Soncem in Luno), do prazne lune, ko vidimo zgolj njen neosvetljeni del in je videti, kot da je ni (Luna se nahaja med Soncem in Zemljo). Luna v 29 dneh naredi celoten krog okoli Zemlje in potuje skozi vse svoje štiri faze - mene. Lunine mene (prazna luna ali mlaj, prvi krajec, polna luna ali ščip, zadnji krajec) si vedno sledijo v enakem vrstnem redu in na večernem sprehodu lahko ta naraven pojav tudi opazujemo.

VPLIV LUNINIH MEN

Ko Luna raste (od prazne do polne Lune) je čustveno obdobje. To je čas za duhovne, spiritualne in ljubezenske zadeve. To je dobro obdobje za začetek česarkoli novega (tudi Luna začenja svoj nov ciklus po nebu), saj se nam poti kar same odpirajo in vse peljejo le naprej. V tem času je tudi priporočljivo striženje las. Čas prvega krajca je čas pozitivnega razmišljanja in jasnega namena. Ob prvem krajcu se začnemo usmerjati proti spremembi, ki bi jo radi dosegli, zato se podajmo v realizacijo svojih načrtov in ciljev. V času polne lune smo bolj občutljivi, dojemljivi in čuječi. To je primeren čas za druženje, vendar se izogibajmo pomembnim pogovorom (tudi kirurškim posegom in puljenju zob, če je to seveda mogoče). Ko Luna pada - od polne do prazne Lune - je čas za biznis in materialne zadeve.

S. R./Vir: Lunin.net, foto: L. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

18.07.2019 | Redakcija

Hiša iz lesa, slame in gline

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito

19.05.2020 | Oglas

Igrače