Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Majhna, a srčna skupina telovadk

Objavljeno: Petek, 21.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Podbočje-Šola zdravja (7)
S 1000 gibi se v okviru Šole zdravja vsako jutro razgiba tudi skupina Podbočjank. Tamkajšnja skupina Šole zdravja je nastala že novembra 2018 na pobudo Lije Masnec, ki se je še pred tem udeležila izobraževanja v Brežicah.

»To mi je bilo všeč in sem se odločila, da bom zbrala skupino tudi pri nas v Podbočju. Najprej sem nagovorila eno in nato še drugo sosedo, nato pa še nekaj drugih sovaščank in smo začele,« pove pobudnica.
Podbočje-Šola zdravja (20)

Kot pravi vodja skupin v krški in kostanjeviški občini Helena Španovič, je to z devetimi članicami ena manjših skupin v krški občini, a tudi zelo srčna in zavzeta skupina, ki vadi v vsakem vremenu. Najmlajša med njimi je 52-letna, seveda še vedno delovno aktivna cvetličarka Darja Lamovšek, najstarejša pa (tokrat manjkajoča) upokojena učiteljica Anica Božič. Med njimi sta tudi dve članici z Broda na drugem bregu reke Krke, ki sta tudi ves čas zapore mostu čez Krko vsak dan peš prihajali na vadbo v Podbočje. »Še nekaj jih obljublja, da se bodo pridružile, a se nikakor ne morejo odločiti,« še doda pobudnica skupine. Tudi njim še ni uspelo v svoje vrste privabiti kakšnega moškega, ki se raje 'razgibavajo' za šankom v gostilni, kot povedo hudomušno. Nekaj članic skupine se je usposobilo za vaditeljice in lahko izmenično vodijo jutranjo vadbo.
 
V začetku so se zbirale in telovadile pri tamkajšnjem gasilskem domu, ker je bilo tam v času že omenjene zapore mostu več prometa, pa so se prestavile k osnovni šoli oz. k nadstrešku pri telovadnici, pod katerega se umaknejo v primeru dežja. Tudi podboške telovadke opažajo izboljšanje počutja po zdaj že več kot enoletni redni jutranji vadbi, več imajo energije za vsakodnevna opravila, ki so pred njimi. »Znano je, da je vsakodnevna telovadba, zlasti na prostem, izredno zdrava. Tudi prehlajene smo manjkrat, saj smo se z vadbo v vseh razmerah utrdile,« doda Masnečeva. Seveda je pomembno tudi medsebojno druženje, ponavadi gredo ob ponedeljkih in petkih po vadbi skupaj na čaj ali kavo, ob rojstnih dnevih se obdarijo z rožico.

P. P.
 
 
« Nazaj na seznam
»