Časopis za pokrajino Posavje
18.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Medena tura se začne in zaključi s pogledom na reko Savo

Objavljeno: Četrtek, 27.05.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Medovita pot (8)

Medena tura se je začela v parku ob Savi.

Ob svetovnem dnevu čebel, ki ga praznujemo 20. maja na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, se je odvijal »premierni« pohod po novi poti, poimenovani Medena tura.

Medena tura, ki je pot prijetnih doživetij in presenečenj, se je pričela v parku ob Savi v starem delu Sevnice ter se nadaljevala z ogledom spodnjega sevniškega gradu. To je najstarejša in najbolje ohranjena profana stavba v tem delu mesta, celoten kompleks, zgrajen v obliki črke U, je odprt proti Savi, kjer je bilo v daljni preteklosti pristanišče, saj je bila včasih Sava plovna reka z živahnim brodarstvom. V delu stavbe, ki stoji ob glavni cesti, so spodnji prostori lično obnovljeni in v dveh sta urejeni dve stalni razstavi, ena je na temo rib, druga o sevniških obrtnikih.

ČEBEROL’CA IN KISLI PEK

Medovita pot (42)

Tjaša Mesinger je predstavila uporabne izdelke iz čebeljega voska.

V obnovljenem veznem hodniku nekdanje grajske stavbe sta obiskovalke in obiskovalce Medene ture pozdravila ter predstavila vsak svojo dejavnost Tjaša Mesinger in Aljaž Novšak.

Tjaša je avtorica zanimivega produkta, ki ga je poimenovala Čeberol'ca. Narejen je iz naravnih materialov za ovijanje vseh vrst živil in še za marsikaj drugega – primeren je za prekrivanje majhnih skledic in velikih skled, kozarcev in vrčev osvežilnih poletnih limonad, za pokrivanje kruha na piknikih in prekrivanje v naprej pripravljenih narezkov, peciva ali rezanega sadja. Čeberol’ca je uporabna tudi kot lijak za pretakanje ali pretresanje ali kot tuba za okraševanje tort itd.
Medovita pot (38)

Aljaž Novšak je pripravil medeni posladek.

Aljaž je kuharski mojster, ki je v eni izmed meščanskih stavb v starem delu Sevnice odprl pekarno Kisli pek in v njej oživlja staro peko kruha z drožmi. Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, znano tudi pod imenom kislo testo, a kljub imenu ni pretirano kislo. Kisli pek v svoje izdelke rad vključuje tudi čebelje pridelke, ki so kot piškoti ali kruh odličnega okusa.

V CERKVI SV. NIKOLAJA TUDI FRESKA ZAVETNIKA ČEBELARJEV

Medovita pot (59)

Med svetniki v sevniški farni cerkvi sv. Nikolaja je tudi zavetnik čebelarjev.

Lokalna vodnica Carmen Klepej, ki je skupaj z Annemarie Culetto pobudnica omenjene pohodne poti, opozori na zanimivo stropno poslikavo v farni cerkvi, ki stoji v bližini znane trške gostilne Vrtovšek. Med naslikanimi svetniki je tudi zavetnik čebelarjev – sv. Ambrož, medtem ko je celotna cerkev (gre za triladijsko bazilikalno zasnovano cerkev s petimi oltarji), posvečena zavetniku brodarjev in ribičev, sv. Nikolaju. Po pripovedovanju naj bi bila cerkev sv. Nikolaja najmanj tretja cerkev, zgrajena na tem mestu. Kdaj je bila postavljena prva, ni točno znano, druga je zgorela v velikem požaru, ki je staro sevniško trško jedro z lesenimi stavbami zajel leta 1854, sedanjo cerkev so začeli graditi leta 1861 in jo končali leto dni kasneje, zato so v tem vmesnem času bogoslužje opravljali v bližnji podružnični cerkvi sv. Florijana. Leta 1909 je notranjost sakralnega objekta poslikal furlanski slikar Osvald Bierti iz Gemone, takrat je dobila tudi vitraže, kakovostni izdelek delavnice iz Innsbrucka.

GRAJSKI ČEBELNJAK

Medovita pot (108)

Nevenka Strnad je predstavila življenje v grajskem čebelnjaku.

Medena tura je nato vodila iz starega sevniškega mestnega središča po poti pod sevniškim gradom do grajskega čebelnjaka v bližini Lutrovske kleti, v katerem za čebelje družine v desetih panjih skrbi čebelarka Nevenka Strnad. Le-ta je obiskovalkam in obiskovalcem predstavila življenje čebel, čebelarsko opremo in pribor. Ob tem je še razkrila, kako se čebele sporazumevajo - s čebeljim plesom. Z njim čebela ob vrnitvi v panj sporoča, da je našla zadovoljiv vir hrane in k nabiranju sladkega nektarja vabi še ostale.

Več kot dve uri trajajoč pohod se je zaključil na gradu, s pogledom na lepotico Savo, v atriju sevniškega gradu, pri grajskem vodnjaku, pa je za zaključek potekalo še okušanju domače medice Gostilne Repovž iz Šentjanža, ki je pred kratkim prejela nov naziv – Hiša gastronomije.

S. R.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam