Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Modro je sodelovati v Programu Svit

Objavljeno: Sreda, 15.03.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0514

Ambasador Programa Svit za Posavje Bojan Cizel (foto: arhiv PO)

Že tradicionalno v mesecu marcu obeležujemo mesec boja proti raku debelega črevesa in danke. V ta namen so pri NIJZ v okviru Centra za zgodnje odkrivanje raka pripravili podatke o odzivnosti v Program Svit za leto 2022 po posameznih občinah novomeške regije, kamor sodita tudi občini Krško in Kostanjevica na Krki s Svitovo kontaktno točko v Zdravstvenem domu Krško.

»Program Svit pri navidezno zdravih Slovencih v starosti od 50 do 74 let s preprostim testom blata išče sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa na kri v blatu so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve. Cilj programa je med navidezno zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz sprememb na steni debelega črevesa in danke razvil rak ali že imajo začetno obliko raka, in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo,« so poudarili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
DSC_0354

Helena Žulič, predstavnica Svitove kontaktne točke v Zdravstvenem domu Krško (foto: arhiv PO)Program Svit je v Sloveniji prisoten že od leta 2009 in je po podatkih Registra raka pomembno doprinesel k znižanju števila novih primerov raka debelega črevesa in danke in s tem k boljšemu zdravju prebivalcev Slovenije. V programu je bilo doslej po navedbah NIJZ odkritih 3.800 primerov raka, pri 29.800 osebah je bil odstranjen napredovali adenom, ki predstavlja večje tveganje za raka. Kot so pri NIJZ zapisali v obvestilu za javnost, so na dosežene rezultate v Sloveniji upravičeno ponosni.

V povprečju v treh tednih do kolonoskopije

V Program Svit je bilo po podatkih NIJZ povabljenih dobrih 315.000 oseb, odzivnost vabila je bila 63,4 %, z najvišjo stopnjo odzivnosti v goriški regiji (67,1 %). Med osebami s pregledanimi vzorci blata je imelo 94,6 % oseb negativen, 5,4 % oseb pa pozitiven izvid presejalnega testa; izjavo o sodelovanju je vrnilo 63,43 % oseb. V programu ni želelo sodelovati 296 oseb, kar znaša 0,09 odstotka.
DSC_0378

Predstavnici NIJZ Janja Janc Jagrič in Danijela Sluga ter ambasador Programa Svit za Posavje Bojan Cizel (foto: arhiv PO)Povprečen čas do kolonoskopije v Programu Svit je bil v letu 2022 tri tedne, najdaljša čakalna doba pa pet tednov od naročila na preiskavo. V letu 2022 je bilo izvedenih 9.455 kolonoskopij v 25 pooblaščenih kolonoskopskih centrih in dveh izpostavah. Med analiziranimi osebami je bilo odkritih 173 primerov raka debelega črevesa in danke, 1.757 oseb pa je imelo napredovali adenom, kar predstavlja večje tveganje za nastanek raka.

Odzivnost v zdravstveni regiji Novo mesto nad slovenskim povprečjem

Po podatkih NIJZ je bilo od 1.1. do 31.12.2022 v Zdravstveni regiji Novo mesto, kamor med drugim sodita tudi občini Krško in Kostanjevica na Krki, v program povabljenih skupno 20.565 oseb, pri čemer je izjavo o sodelovanju vrnilo skoraj 65 odstotkov oseb, v programu pa ni želelo sodelovati 0,04 % oziroma 8 oseb. Skupno je bilo tako presejane 60,65 odstotkov povabljene populacije v tej zdravstveni regiji, pri čemer je spodbudna tudi novica, da je po podatkih NIJZ odzivnost v zdravstveni regiji Novo mesto v primerjavi z gibanjem odzivnosti v celotni Sloveniji v obdobju od leta 2010 do 2022 nad slovenskim povprečjem.
 
Ljudje Programa Svit

Izjavo za javnost je podal Samo Podgornik, dolgoletni ambasador Programa Svit, ki je med drugim dejal: »Po več kot sedmih letih kot ambasador sem prepričan, da za zdravstveno pomoč po odkritju raka ne sme biti čakalnih vrst in neracionalne birokracije. Ko nas, ambasadorje Programa Svit, tak pacient pokliče v svoji stiski, je edino prav, da mu pomagamo po najkrajši poti priti do ustreznega zdravljenja.«

Bojan Cizel iz Posavja se je Svitovim ambasadorjem pridružil lani. V izjavi za javnost je med drugim povedal: »V času, ko naš zdravstveni sistem bremenijo dolge čakalne dobe in včasih celo nedostopnost, je bila obravnava znotraj Programa Svit organizirana nadvse učinkovito. Res lahko rečem, da mi je Svit rešil življenje. Po taki izkušnji z veseljem pomagam tudi sam pri ozaveščanju – ljudje se morajo bolj zavedati, da bodo z vključitvijo in testiranjem imeli eno skrb manj glede svojega zdravja.«  

V okviru delovanja kolesja Programa Svit velja izpostaviti tudi sodelavce Centra za zgodnje odkrivanje raka (NIJZ), gastroenterologe, patologe, družinske zdravnike in medicinske sestre. »Prepoznavnost in zaupanje v Program Svit s svojim delom dvigujejo številni zdravstveni delavci v osnovni zdravstveni dejavnosti, sodelavci območnih enot NIJZ ter prostovoljci, ambasadorji in podporniki v različnih društvih ter lokalnih okoljih,« so še zapisali v izjavi za medije.

Kot je med drugim dejala vodja Programa Svit Dominika Novak Mlakar, dr. med., v Sloveniji za rakom debelega črevesa in danke zboli več kot 1.300 oseb letno. »Da bi zmanjšali tveganje za razvoj raka debelega črevesa in danke, je pomembno spodbujati preventivne ukrepe, kot je redno sodelovanje v presejalnem programu in spreminjanje življenjskih navad, kar vodi k zdravi prehrani, telesni aktivnosti in prenehanju kajenja,« je še poudarila Novak Mlakar.

Še vedno se vsaka tretja oseba vabilu Programa Svit ne odzove

V laboratoriju v povprečju vsak delovni dan obdelajo 1.600 vzorcev, že samo v mesecu januarju 2023 so skupaj obdelali skoraj 33.000 vzorcev; v klicnem centru dnevno odgovorijo na več kot 100 telefonskih klicev in odpišejo na 100 sporočil po elektronski pošti.
 
Kot so še poudarili pri NIJZ, se še vedno vsaka tretja oseba vabilu Programa Svit ne odzove: »Ukrepati je treba prej – z rednim sodelovanjem in odzivom na vabilo Programa Svit vsaki 2 leti si vsak udeleženec zelo poveča možnost, da morebitno bolezen pravočasno odkrijemo in v črevesu odstranimo spremembe, ki predstavljajo večje tveganje za raka.«

 

A. K./Vir: NIJZ, Center za zgodnje odkrivanje raka in Zdravstveni dom Krško
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte