Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2025
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na 1. zdolski festival špeha najbolj slastnega prinesel Janko Videnič

Objavljeno: Ponedeljek, 24.03.2025    Rubrika: PANORAMA Redakcija
1. festival speha zdole - thd (5)

Z leve: predsednik komisije Peter Verstovšek, Janko Videnič, Damjan Golja, Gregor Vene in predsednik organizacijskega odbora Dejan Žnideršič

Zdole so minulo soboto, 22. 3., postale središče ljubiteljev mesnih dobrot, saj se je med 19. do 21. marcem v okrepčevalnici Pri Tišlerju odvijalo zbiranje vzorcev za 1. Festival špeha. Izdelovalci so v treh dneh prispevali skupno 38 vzorcev, ki jih je 23. marca vzela pod drobnogled tudi strokovna ocenjevalna komisija v sestavi: Peter Verstovšek (predsednika), Jože Petkovšek, Martin Žibert, Milan Pirc, Damjan Golja in Gregor Frankovič. Slednja dva sta domačina, znana kot izvrstna mesarja in poznavalca mesnih izdelkov. Komisija je preučila vse vzorce, ocenila njihovo kakovost v trdoti, izgledu, okusu in vonju ter pripravila končno lestvico najboljših.

1. festival speha zdole - thd (9)

Obiskovalci so povsem zapolnili zdolsko okrepčevalnico

Po končanem ocenjevanju sta gostitelja festivala, Jani in Klavdija Molan, oskrbela organizatorje in komisijo z okusno malico, ki je prisotnim omogočila kratek predah pred večerno prireditvijo, na kateri je zbrane nagovoril Dejan Žnideršič, predsednik organizacijskega odbora, ki je v imenu komisije in KS Zdole predstavil potek ocenjevanja in vse prisotne povabil k bogato obloženi mizi, kjer so lahko okušali vse ocenjevane vzorce špeha, ki so jih dopolnjevali sveže pečen kruh, suhe mesnine, siri ter ocvirkove pogače. Vrhunec večera je bila podelitev priznanj in razglasitev najboljših mesnin: 1. mesto je osvojil Janko Videnič, 2. mesto je pripadlo Damjanu Golji, 3. mesto pa Gregorju Venetu.

1. festival speha zdole - thd (10)

Strokovna komisija (z leve): Martin Žibert, Gregor Frankovič, Milan Pirc, Peter Verstovšek, Damjan Golja in Jože Petkovšek

Za dodatno popestritev je poskrbela zabavna igra ugibanja mase treh mesnih dobrot: krače, suhe salame in bržole. Srečni nagrajenci, ki so se s svojimi ugibanji najbolj približali dejanski teži, so te mesne dobrote tudi prejeli v dar. Prvi festival špeha so krajani pozdravili z množično udeležbo in navdušenimi odzivi, zato zakonca Molan, ki sta prireditev izvedla ob podpori KS Zdole, upata, da bo dogodek v kraju postal tradicionalen in še naprej združeval krajane in ljubitelje domačih mesnin.

B. M., vir in foto: THD Zdole
« Nazaj na seznam