Časopis za pokrajino Posavje
27.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Lisci dan za nepozabna planinska doživetja

Objavljeno: Sreda, 12.06.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Zelo zahtevne planinske poti, ki so del planinske infrastrukture, je treba razlikovati od ferat, šp

Deset novinarjev različnih slovenskih medijskih hiš se je podalo na vrh Lisce po zahtevni plezalni poti.

V včerajšnjem sončnem delu dneva je potekala na Lisci skupna novinarska konferenca Planinske zveze Slovenije (PZS), Planinskega društva (PD) Lisca Sevnica in Občine Sevnica. Strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi, generalni sekretar PZS in inštruktor planinske vzgoje Matej Planko, predsednik PD Lisca Sevnica in planinski vodnik Rok Petančič so predstavili, kako poskrbimo za varnost v gorah, ter povabili na sobotni dan planincev, ki se bo odvijal na Lisci; sevniški župan Srečko Ocvirk je predstavil nekatere možnosti trajnostnega razvoja območja Lisce kot turistične destinacije, ki privablja skozi celo leto lepo število pohodnic in pohodnikov ter izletnic in izletnikov.

Matej Planko in Matjaž Šerkezi, generalni sekretar in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenij

Matej Planko in Matjaž Šerkezi, generalni sekretar in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije

SLOVENSKE GORE LETNO OBIŠČE VEČ KOT MILIJON LJUDI

Slovenske gore obišče 1,7 milijona obiskovalcev letno in med njimi je vse več tujih obiskovalcev, a to pomeni tudi večjo obremenitev za okolje in delovanje planinskih koč in več dela za markaciste, so povedali sogovorniki in nadaljevali, da je v urejanje planinskih poti in koč vloženega veliko prostovoljnega dela planinskih društev in njihovih članov, a breme postaja preveliko, zato je planinska zveza na več področjih aktivna pri pridobivanju sredstev. »Kljub dolgoletnim prizadevanjem nam še ni uspelo zagotoviti sistemskega finančnega vira za vzdrževanje planinskih poti in koč, ostajamo prepuščeni prostovoljnemu delu in dobri volji lokalne skupnosti. Izsledki lanske študije ekonomskih in družbenih učinkov planinstva so pokazali, da so prihodki v turizmu zaradi planinske dejavnosti vsaj 120 milijonov evrov letno, a ker rezultatov razgovorov z državo še ni, smo aktivni sami. Sodelujemo z različnimi partnerji, ki so spoznali dodano vrednost planinstva in so v to pripravljeni vložiti finančna sredstva.
Lisca, plezalna pot (59)

Predsednik PD Lisca Sevnica Rok Petančič je plezalno pot na Lisco že večkrat preplezal.

V sodelovanju s Športno loterijo stavimo na dobro in smo izdali Planinsko srečko, del prihodkov od katere bo namenjen obnovi planinskih koč in poti, že dolgo pa uspešno sodelujemo z Zavarovalnico Triglav, ki bo pod okriljem akcije Očistimo naše gore tudi letos namenila sredstva za obnovo planinske poti, ki jo bodo v akciji naj planinska pot izglasovali planinci,« je povedal Matjaž Planko.

V GORAH SO ŠE ZIMSKE RAZMERE

Trenutne razmere in pasti v gorah ter opremo, ki jo mora imeti vsak planinec oz. planinka je opisal Matjaž Šerkezi: »V gorah je trenutno še vedno zima, sneg pokriva posamezne planinske poti in predvidevamo, da se bo obdržal še pozno v avgust. Sneg je trd in zbit, čez dan se zmehča, ponoči pa ponovno zmrzne. Takšne snežne zaplate je mogoče prečiti le z ustrezno opremo, to so visoki planinski čevlji, cepin in dereze, na glavo pa sodi čelada, ki je obvezna tudi povsod, kjer poti potekajo pod stenami, saj je skala po dolgi zimi krušljiva. Grožnjo za zdrs predstavlja tudi tanek led, ki se ustvari na koncu snežišča in je pomešan z blatom in peskom skoraj neviden. Ko s čevlji stopimo na ledeno zaplato, in če se pod našo težo ne zlomi, lahko zdrsnemo in se poškodujemo. Zaradi taljenja snega ob skalah oz. balvanih nastajajo robne zevi ali samo luknje, ki so zgoraj še vedno pokrite s snegom. Za planince to predstavlja nevidno past, ki se ob obremenitvi podre in pademo vanjo, pri čemer si lahko poškodujemo noge ali se udarimo v glavo.« Dodal je še nasvet: »Pred odhodom na turo se pri oskrbnikih planinskih koč pozanimajte o razmerah na poti in turo prilagodite razmeram in osebnim izkušnjam. Če pridejo do zaplate snega, ki pokriva planinsko pot, in s sabo nimate vse potrebne opreme za prečenje snežišča, se obrnite. Prav tako odsvetujemo vožnjo, dričanje po snegu, saj lahko kaj hitro izgubite nadzor nad hitrostjo in se ne morete več ustaviti. Čeprav so temperature v dolini povsem poletne, so jutra in večeri v gorah hladni, presenetijo pa nas lahko še nevihte, ki jih spremljajo strele.«

Lisca, plezalna pot (98)

Zadovoljen z vzponom je bil tudi načelnik vodniške komisije pri PZS in inštruktor planinske vzgoje.

V GORE SAMO USTREZNO OPREMLJENI

Ob obisku gora moramo poskrbeti za ustrezna oblačila, ki nas bodo zaščitila pred morebitnim vetrom, mrazom in padavinami, še pomembneje pa je, da nogam privoščimo kakovostne in uhojene planinske čevlje. Oblačila in obutev izberemo glede na letni čas, ne glede na to, kam in za koliko časa se odpravljamo v gore, pa moramo vedno imeti v nahrbtniku prvo pomoč, nekaj hrane in pijače za rezervo, zaščito pred soncem, čelno svetilko, mobilni telefon s polno baterijo, dokumente (osebno in planinsko izkaznico z urejeno članarino in zavarovanjem za planinsko dejavnost), topla oblačila ter kapo in rokavice, saj se lahko v gorskem svetu vreme zelo hitro spremeni, poleg tega pa še alu-folijo oziroma veliko črno ali bivak vrečo za zaščito pred podhladitvijo.

Ključna je dobra priprava na turo, v nahrbtnik sodi tudi zemljevid, svetuje alpinistični inštrukt

Ključna je dobra priprava na turo, v nahrbtnik sodi tudi zemljevid, svetuje alpinistični inštruktor Matjaž Šerkezi.

V nahrbtnik sodi tudi planinski zemljevid, pri načrtovanju izleta je dobrodošel tiskani vodnik, medtem ko naj informacije s spleta in družbenih omrežij služijo le za osvežitev aktualnih razmer na poti, je ob pravkar izdanem zemljevidu Lisca in Sevnica z okolico v merilu 1 : 30.000 poudaril Šerkezi: "Ključna je dobra priprava na turo, med katero sodi tudi načrt poti. Osebno imam v nahrbtniku vedno planinski zemljevid območja, ki ga bom obiskal, in kompas. Na telefonu pa imam naloženo aplikacijo Locus Map, ki mi služi za sprotno orientacijo glede na predhodno načrtovano turo in v kateri najdemo tudi kakovostne planinske zemljevide PZS." Turo je treba prilagoditi izkušnjam in sposobnostim najšibkejšega člena, saj lahko objave v medijih in na družbenih omrežjih neposredno in nezavedno vabijo bralce h gibanju po težjem terenu, kar je nevarno in vzrok za številne gorske nesreče, ki jih je letos bilo že 196, 16 posameznikov je izgubilo življenje. V primeru nesreče vedno pokličemo številko 112.

PRED ODHODOM V GORE PREVERIMO ODPRTOST PLANINSKIH KOČ

Pozanimati se je treba tudi o poti in njenem stanju, saj so zaradi podaljšane zime določeni deli planinskih poti lahko tudi poškodovani. Kakovostne in preverjene informacije o stanju na planinskih poteh in varnejšem obiskovanju gora je najti na spletni strani Planinske zveze Slovenije, podrobnejše informacije pa pri oskrbnikih planinskih koč. Nižje ležeče in koče v sredogorju so večinoma že odprte, koče v visokogorju pa se bodo zaradi snega ponekod odprle pozneje, a od 15. junija do konca meseca bodo vse odprle svoja vrata. Pred obiskom gora naj planinci preverijo odprtost planinskih koč na spletni strani PZS koce.pzs.si ali planinskega društva.

DAN SLOVENSKIH PLANINSKIH DOŽIVETIJ

Planinska zveza Slovenije, ki že 37 let praznuje dan slovenskih planincev, osmo leto zapored pripravlja Dan slovenskih planinskih doživetij – tokrat na Lisci. Celodnevno dogajanje za odrasle, mlade in najmlajše planince, turne kolesarje in druge ljubitelje narave, se bo odvijal v soboto, 15. junija, v sodelovanju s Planinskim društvom Lisca Sevnica in MDO PD Zasavja ter ob podpori Občine Sevnica in KŠTM Sevnica. »Planinsko društvo Lisca Sevnica, z dolgo tradicijo delovanja od leta 1905, letos na Lisci gosti Dan slovenskih planinskih doživetij že tretjič; pod nazivom Dan slovenskih planincev sta srečanji potekali že leta 1981 in 2002,« je dejal predsednik PD Lisca Sevnica Rok Petančič.

TRAJNOSTNI RAZVOJ LISCE

»Lisca postaja pomemben prostor za udejanjanje planinskih in ostalih doživetij v naravi. Kot eden izmed najprepoznavnejših vrhov Posavja z dolgoletno planinsko, turistično in športno tradicijo svojo celovito ponudbo izboljšuje in prilagaja potrebam trenutnega časa, kar je v veselje številnim obiskovalcem,« je v novi jedilnici Tončkovega domu na Lisci izpostavil župan občine Sevnica Srečko Ocvirk ter povabil na sobotni dogodek, ki bo nudil celodnevna doživetja – ena izmed možnosti bo tudi skok s padalom v tandemu.

S. R., foto: Manca Čujež, S. Radi
« Nazaj na seznam