Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na OŠ Jurija Dalmatina okoli 40 deklet več kot fantov

Objavljeno: Petek, 01.09.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
prvi solski dan 2023 OS Jurij Dalmatin (53)

Iz jutranjega sprejema na OŠ Jurij Dalmatin

S prvim dnem v septembru se je uradno začelo novo šolsko leto 2023/24, zato so po dobrih dveh mesecih poletnih šolskih počitnic ponovno zaživela mesta, kraji in vasi, na cestah in ulicah se je zgostil promet, v okolici šol in s prometom obremenjenih cestnih odsekih pa tradicionalno nad varnostjo šolarjev bdijo člani Zveze šoferjev in avtomehanikov, policisti policijskih postaj, redarji, ponekod tudi člani prostovoljnih gasilskih društev.

prvi solski dan 2023 OS Jurij Dalmatin (54)

Ravnateljica Valentina Gerjevič

Vse šole so na prvi šolski dan pripravile uraden, a sproščen sprejem osnovnošolcev, povečini najprej za učenke in učence od 2. do 9. razreda, zatem pa z nekoliko časovnega zamika še za najmlaje, ki danes prvič prestopajo šolski prag in so v šolo prišli v spremstvu staršev. Kar nekaj šol po Posavju smo tradicionalno obiskali tudi novinarji Posavskega obzornika.

Do konca šolskega leta 2023/24 še 297 dni

prvi solski dan 2023 OS Jurij Dalmatin (2)

Do 8. septembra bo zaradi varnosti udeležencev v prometu povečan policijski nadzor v okolici šol

Na Osnovni šoli Jurija Dalmatina, ki je po številu učencev največja osnovna šola na območju mestne občine Krško, so za učence pripravili sprejem na igrišču šole, za prvošolce pa v telovadnici. Dobrodošlico zbranim je zaželela ravnateljica Valentina Gerjevič, ki je ob tem povedala, da šola z današnjim dnem šteje 783 učenk in učencev, od tega je v štirih oddelkih 80 prvošolcev. V skupnem številu je 372 fantov in 411 deklet. Gerjevič jih je seznanila, da se na šoli obeta kar nekaj organizacijskih in drugih sprememb, s čimer jih bodo podrobneje seznanili razredniki, na šoli imajo tudi kar nekaj novih učiteljev in učiteljic ter spremljevalcev otrok s specifičnimi potrebami. Eno od pravil šolskega reda se nanaša tudi na (ne) uporabo mobilnih telefonov. Te, razen v primeru izkazanih potreb za učni proces, šolajoči ne bodo smeli uporabljati v šolskem objektu, kar je bilo v veljavi že nekaj preteklih let, z začetkom novega šolskega leta pa se prepoved uporabe mobilnikov razširja tudi na šolsko dvorišče in zunanje športne površine šole. Tako iz zdravstvenega vidika kot z namenom, kot je dejala ravnateljica, da bi učenke in učenci drug drugemu namenili več časa. Eno od pravil se na predlog staršev z vidika varnosti in upoštevanja moralnih in kulturnih vrednot nanaša tudi na oblačilni videz učencev, ki bodo morali biti ustrezno oblečeni in obuti za pouk v razredu, športne dejavnosti pa tudi za obisk posebnih dogodkov, kot so denimo kulturne proslave. Sicer pa so zbrani na igrišču krške šole pred zaključkom skupnega sprejema še zaplesali s šolsko plesno skupino. »Naj vam povem eno dobro novico,« se je na koncu pošalil profesor športne vzgoje na šoli Zvonimir Lorenci, »do konca šolskega leta je samo še 297 dni! Juhuhu!«

B. M.
« Nazaj na seznam
»