Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na OŠ Velika Dolina spet sejejo dobro voljo med ljudmi, predvsem na otroškem oddelku SB Brežice

Objavljeno: Sobota, 05.12.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
os_velika_dolina_dobrodelna_akcija_pletenin_za_otroski_oddelek_sb_brezice (6)

Ravnateljica OŠ Velika Dolina in direktorica SB Brežice, na mizi pa izdelki za pediatrični oddelek brežiške bolnišnice

Na Osnovni šoli Velika Dolina so tudi letos, že četrto leto zapored, organizirali dobrodelno akcijo pletenja in kvačkanja izdelkov za otroke, ki se zdravijo na otroškem oddelku Splošne bolnišnice Brežice. Minuli petek je ravnateljica šole Mojca Bregar Goričar polne vreče izdelkov predala direktorici SB Brežice Anici Hribar.

Po besedah ravnateljice letos sicer ni bilo toliko sodelujočih pri tej akciji, a je kljub temu nastalo veliko različnih izdelkov, primernih za hladne zimske dni – jopice, rokavice, šali, kape, tudi kakšna dekica. Vsako leto so veseli, da pri tem poleg zaposlenih na šoli sodelujejo tudi zunanji sodelavci, starši in krajani. V tem posebnem letu so imeli sicer nekaj težav pri dostavljanju izdelkov v šolo, zato so pred vhodnimi vrati postavili kar karton, v katerega so prinesli vreče z izdelki, ter tako poskrbeli za povsem brezstični prinos pletenin in kvačkanin. "Vsako leto se naučimo še kaj novega. Če je bilo lani veliko šalov in kapic, je letos na primer nastalo ogromno jopic," pravi Bregar Goričarjeva, ki dodaja, da so vmes tudi kakšne kape in šali za malo večje otroke, tako da bodo res lahko vsi na pediatričnem oddelku imeli kaj od tega. Prvo leto te akcije so pletli samo dekice za novorojenčke v brežiški porodnišnici, a so ugotovili, da se lahko iz petih klobčičev volne, ki jih porabiš samo za eno dekico, naredi npr. pet jopic in zraven še privarčuje na času. Ravnateljica tudi upa in verjame, da se bo omenjena akcija še nadaljevala.

Hribarjeva je pojasnila, da izdelke na oddelku razstavijo, da si jih lahko otroci in njihovi starši, ki spremljajo otroke na zdravljenju, ogledajo ter izberejo za uporabo tistega, ki jim pride najbolj prav. "Ker so pletilje zelo pridne in pripravijo res veliko število pletenin, v bolnišnici razveseljujemo uporabnike ves praznični december in še v začetku januarja. Vsako leto ob akciji odpremo poseben zvezek, v katerega lahko uporabniki pletenin in drugih ročnih izdelkov vpišejo svoje misli in pohvale v besedi in risbi. Knjižico vtisov, ki nastaja povsem spontano, ob koncu razdeljevanja izdelkov pošljemo šoli in na tak način tkemo nevidno vez med izdelovalci in uporabniki izdelkov. Akcija je zares unikatna," je poudarila in še dodala, da OŠ Velika Dolina z akcijo v največji meri uresničuje svoj cilj – zelo uspešno seje dobro voljo tako med male bolnike in njihove starše kakor tudi med zaposleno osebje bolnišnice.

Ker so letos okoliščine take, kot so, so se na šoli na Veliki Dolini prilagodili tudi z razstavo 4. dobrodelne akcije "Sejemo dobro voljo med ljudmi", ki je nastala v virtualni obliki in si jo lahko ogledate na tej povezavi.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte