Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na prvi julijski dan že deveto slovensko-hrvako srečanje pri Kalinu

Objavljeno: Sobota, 02.07.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
9_srecanje_pri_kalinu (48)

Predstavniki Občine Brežice, mesta Samobor in Zagrebške županije na 9. srečanju pri Kalinu

1. julija je minilo že devet let od vstopa Hrvaške v EU in vse od takrat se ta dan na Obrežju na slovenski strani in Bregani na hrvaški strani srečujejo Slovenci in Hrvati z obeh strani meje. Srečanje se je tudi tokrat začelo pri gostilni Kalin »na ovinku« na Obrežju, nadaljevalo pa na hrvaški strani pri nekdanji tovarni Šavrić v Bregani s kulturno-zabavnim programom.

Zaradi srečanja za nekaj ur odprt začasni mejni prehod

9_srecanje_pri_kalinu (21)

Srečanje se je najprej začelo pri gostilni Kalin na Obrežju ...

Na prostoru pred gostilno Kalin so se najprej predstavili lokalni ponudniki, tudi Društvo vinogradnikov Dolina – Jesenice, katerega mladi član je igral na harmoniko, člani Moškega pevskega zbora KUD Slavček Velika Dolina pa so poskrbeli še za nekaj slovenskih pesmi. Nato se je dogajanje počasi preselilo na drugo stran meje oz. reke Bregane, pri čemer so udeleženci srečanja brez težav prešli slovensko-hrvaško mejo, saj je ta dan za nekaj ur izjemoma odprt začasni mejni prehod preko mostu pri Kalinu.

Po odpravi schengena so prepričani v nadgradnjo sodelovanja med Brežicami in Samoborjem

9_srecanje_pri_kalinu (34)

... in se nato s prečkanjem slovensko-hrvaške meje ...

Podžupana Občine Brežice Jure Pezdirc in Bogdan Palovšnik sta še na slovenski strani sprejela svoja kolega iz mesta Samobor, kamor spada Bregana, županjo dr. Petro Škrobot in njenega namestnika Petra Burića, prišli so še nekateri drugi predstavniki s hrvaške strani meje, nato pa so se skupaj odpravili čez odprt prehod do prizorišča pri nekdanji tovarni Šavrić. Program se je začel z intonacijo treh himen – slovenske, hrvaške in evropske, nakar so sledili nagovori predstavnikov obeh sosednjih držav. Pezdirc je med drugim poudaril, da se bo schengenska meja kmalu prestavila nižje na jug, tako da bodo po tem prebivalci z obeh strani meje spet lahko podobno živeli kot pred letom 1991, saj se bodo lahko še več družili, sodelovali in povezovali. »Vemo, da sosed sosedu ni vedno najboljši prijatelj, mi pa tukaj smo, tako da je to res nekaj posebnega,« je dejal in dodal, da ko ne bo več schengena in bo Hrvaška imela za valuto evro (to se bo zgodilo s 1. 1. 2023), bo idealna priložnost za nadgradnjo sodelovanja med obema obmejnima občinama, prav tako za pospešitev gospodarstva, zato je v imenu Občine Brežice povabil na sestanek v Brežicah takoj po poletju, da bodo dorekli določene zadeve na področju sodelovanja v prihodnosti.
9_srecanje_pri_kalinu (46)

... nadaljevalo na prostoru pred nekdanjo tovarno Šavrić v Bregani.

Palovšnik ga je dopolnil, da se za deseto obletnico prihodnje leto pričakuje, da bodo prisotni tudi predstavniki iz Ljubljane in Zagreba. Navedel je še, da se vsakodnevno vozi v službo v Zagreb in v Samoborju sta ga navdušila dva primera dobrih praks.

V šoli v Bregani uvajajo izbirni predmet slovenščina

9_srecanje_pri_kalinu (56)

Podžupana Občine Brežice Jure Pezdirc in Bogdan Palovšnik

Hrvaška predstavnika Škrobot in Burić sta izpostavila pomen druženja obeh narodov in potrdila nadaljnje dobro sodelovanje med mestom Samobor in občino Brežice, ki ga bodo oplemenitili s septembrskim srečanjem v Brežicah, saj sta se strinjala z Pezdirčevim predlogom. »Želimo, da ne ostane samo pri srečanjih pri Kalinu, ampak da še nadgradimo naše sodelovanje. Vesela sem, da imamo tako dobre odnose s sosedi,« je povedala Škrobot in poudarila tudi primere dobrih praks, ki jih opazijo na drugi strani meje, kar jih spodbuja k še boljšemu lastnemu delovanju. Omenila je tudi, da bodo še letos na pobudo Gorana Goršeta, predsednika slovenske manjšine v mestu Samobor in tudi profesorja tolkal na Glasbeni šoli Brežice, v šoli v Bregani kot izbirni predmet uvedli slovenščino in cilj je, da bi jo uvedli v vseh šolah na območju mesta Samobor. »Na ta način z naše strani dokazujemo, da si nadvse želimo prijateljsko sodelovanje z našimi sosedi iz Slovenije in to je prvi korak k temu,« je še izpostavila.
9_srecanje_pri_kalinu (65)

Županja mesta Samobor dr. Petra Škrobot in njen namestnik Petar Burić

Burić je dodal, da jih po odpravi schengena čakajo boljši časi ter da bosta slovenski in hrvaški narod spet bolj združena. Tako kot že njuna slovenska predhodnika tudi onadva nista mogla mimo košarkarske tekme med Slovenijo in Hrvaško, ki jo je dan prej prepričljivo dobila naša reprezentanca. »Boljši ste v košarki, ostali športi pa so naši,« je slovenske kolege ob tem malce spodbodel Burić.

Nastopile slovenske in hrvaške zasedbe

9_srecanje_pri_kalinu (82)

Med nastopajočimi je bil tudi MoPZ KUD Slavček Velika Dolina.

Srečanja so se med drugimi udeležili tudi predsednica skupščine Zagrebške županije Martina Glasnović, predsednik sveta KS Jesenice na Dolenjskem Aleš Burja in tajnica jeseniške KS Rajka Križanac, ki je zagotovo ena najzaslužnejših za vsakoletna srečanja pri Kalinu, kasneje se je pridružila tudi poslanka v DZ mag. Nataša Avšič Bogovič. Kulturni program so ob povezovanju Mislava Maroevića sooblikovali člani tamburaške skupine KUD Licitar Bregana s pevcema Davorjem Banom in Morenom Regovićem in klapa Sol s Paga s hrvaške strani ter MoPZ KUD Slavček, MoPZ Kapele in skupina Džuboks s slovenske strani. Manjkala ni niti za te obmejne konce značilna klobasa ’češnjovka’, ki jo je pripravljala ekipa, ki se ponaša z nazivom aktualnih evropskih prvakov v pripravi te vrste klobase, pogostili so jo skupaj s kruhom, za katerega je že tradicionalno poskrbela Renata Kruhan iz pekarne Zemljić iz Bregane.R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam