Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na sevniški salamijadi zmagal Boštjan Peterlin

Objavljeno: Torek, 12.03.2024    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
63. salamijada (27)

Zmagovalec letošnje 63. sevniške salamijade je postal Boštjan Peterlin iz Šmarjeških Toplic (v sredini).

V nedeljo, na dan mučenikov, je tudi letos Društvo salamarjev Sevnica pod šotorom pred gostiščem Vrtovšek izvedlo že 63. sevniško salamijado.

Ocenjevalna komisija v sestavi Dušana Lipeja, Francija Sotoška, Bojana Zagorca,Karla Kozoleta, Gala Motoreta in Romana Kragla, zapisnikarja Stojana Anzelca in rezalca salam Miloša Krošlja je dan pred prireditvijo v posebni sobi Vrtovškove gostilne ocenila 96 vzorcev salam odprtih kategorij, 24 vzorcev rejcev iz sevniške občine in 30 vzorcev prijateljskih društev iz tujine (Nemčije, Hrvaške, Madžarske, Srbije).

PRVIČ 20-METRSKA SALAMA

63. salamijada1 (6)

Prvič na salamijadi v Sevnici - 20 metrov dolga salama, ki so jo pripeljali iz slovenske prestolnice.

Letos je nagrado in prehodni pokal za 1. mesto prejel Boštjan Peterlin iz Šmarjeških Toplic. 2. mesto je osvojila Simona Felicijan iz Boštanja in 3. mesto Alojz Peterlin iz Šmarjeških Toplic. V kategoriji domačih rejcev oz. 10. salamijadi rejcev je zmagal Božo Kragl iz Lončarjevega Dola, 2. mesto je osvojila družina Tomažič iz Tržišča in 3. mesto Andrej Lisec iz Osredka pri Hubajnici. V kategoriji prijateljev iz sosednih držav je nagrado za 1. mesto prejel Goran Mitov iz Srbije, za 2. mesto Marinko Šinko in za 3. mesto Petar Šinko (oba s Hrvaške).

Navzoče so nagovorili predsednik sevniškega društva salamarjev Zdravko Mastnak, župan Srečko Ocvirk, predstavnik vinske kleti KZ Krško in predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec, ki je poudaril: »Salama si zasluži spoštovanje, saj je bilo vloženega veliko dela in najboljšega mesa.«

Za popestritev letošnje sevniške salamijade je ekipa Mesarstva Tomšič iz Ljubljane prinesla na prireditveni prostor 20-metrsko salamo, ki so jo kasneje lahko navzoči gosti po kosih tudi kupili. Kdor je želel, se je lahko preizkusil v metanju preste na količek, kjer je največ točk dosegel Denis Žnidaršič in za nagrado prejel odojka. Obiskovalci so po tradiciji okušali domače salame, na voljo je bil tudi bograč ter cviček. Ob zvokih ansambla Pik je potekala izmenjava mnenj o kakovosti letošnjih salam in druženje se je nadaljevalo še pozno v noč.

Anton Hruševar

#povezujemoposavje







 
« Nazaj na seznam
»