Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na Velikem Trnu postregli z ocvirkovimi jedmi in vinom

Objavljeno: Ponedeljek, 15.01.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Veliki_Trn_Ocvirki_in_vino_87

Mize so bile polne domačih dobrot z ocvirki.

V kulturnem domu na Velikem Trnu so v nedeljo peto leto zapored pripravili zdaj že tradicionalno družabno-kulinarično prireditev Ocvirki in vino.

Po uvodnem pozdravu predsednice Društva za ohranitev podeželja Veliki Trn, ki organizira januarski dogodek, Irene Žarn, so zapele članice Ženskega pevskega zbora Slovenka, ki deluje v okviru društva, nato pa si je okoli sto obiskovalcev, ki so povsem napolnili dvorano, ogledalo kratko komično igro Pri zdravniku v izvedbi dramske sekcije KD Leskovec pri Krškem. Pred kulinarično-vinskim delom prireditve sta zbrane nagovorila še krška podžupanja Ana Somrak in predsednik sveta domače krajevne skupnosti Franc Lekše.
Veliki_Trn_Ocvirki_in_vino_39

Leskovčani so uprizorili kratko komično igro Pri zdravniku.Nato so obiskovalcem postregli s pestro paleto jedi, katerih bodisi glavna bodisi dodatna sestavina so ocvirki. Če jih naštejemo: ocvirkovi rogljiči, povštrčki, kokice, pogačice, štrukeljčki, kruhki in rožice, ocvirkova potica, prsna potvica z ocvirki, ocvirkova rožica, metovka z ocvirki, bučni kruh z ocvirki, štrudelj s kislim zeljem in ocvirki oz. zeljnati štrudelj z ocvirki, ocvirkovi štruklji, žlingrofi s skuto in ocvirki, šarkelj z ocvirki, belokranjska pogača po svetoduško z ocvirki, koleraba z ocvirki in koruznimi žganci, 'pika poka' krompir z ocvirki in čebulo, pa tudi krvavice s kislim zeljem niso manjkale.
Veliki_Trn_Ocvirki_in_vino_86

Sodelujočim na prireditvi so se zahvalili s praktičnim darilom - kuhalnico za mešanje ocvirkov.

Da je hrana bolje teknila, so v predprostoru člani Društva vinogradnikov Veliki Trn v degustacijo ponudili svoja odlična vina.

P. P.
« Nazaj na seznam
»