Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nasmejane in razgibane Zdolanke

Objavljeno: Četrtek, 09.01.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Šola zdravja-Zdole (14)
Ena od številnih lokacij v krški občini, kjer se vsako jutro zbira skupina v oranžne majice ali jopice oblečenih telovadk (in telovadca), je tudi igrišče na Zdolah. Tamkajšnja skupina Šole zdravja, v okviru katere telovadijo po metodi 1000 gibov, je nastala v lanskem marcu.

Zdolska skupina šteje 18 članov, med njimi je namreč tudi en moški, gre pa za eno najmlajših skupin po starostni strukturi, poudari vodja krških in kostanjeviških skupin Šole zdravja Helena Španovič. Najmlajša članica skupine Magda Pleterski šteje 52, najstarejša Tatjana Untermoser pa 71 let. Slednja sicer živi v Avstriji in je na Zdolah le čez poletje. Pet članic skupine se je medtem usposobilo tudi za vaditeljice, tako da se lahko menjajo pri vodenju vadbe.
Šola zdravja-Zdole (4)

 
Kot pravi članica skupine Danica Žnideršič, z velikim veseljem prihajajo na jutranjo telovadbo. Po nekaj mesecih že čutijo njene pozitivne učinke, zlasti boljšo razgibanost in manj težav s sklepi, kar jim koristi tudi pri vsakdanjih opravilih, saj imajo vse doma vrtove, manjše kmetije in podobno. »Srečne smo, da lahko telovadimo in bomo s tem nadaljevale, dokler bomo lahko« pravi nasmejana Žnideršičeva v mrzlem decembrskem jutru, ko se je kljub temu na zdolskem igrišču zbrala deseterica telovadk. Kadar je vreme res neprimerno za vadbo na prostem, se zatečejo v telovadnico v prostorih krajevnega urada, kjer se jih nekaj trikrat tedensko dobiva še na večerni telovadbi, kar priča o tem, kako aktivne so. Med sabo se dobro razumejo in kadar katera praznuje rojstni dan, gredo po telovadbi skupaj na kavico, sicer pa odhitijo domov k vsakodnevnim obveznostim, ki jim gredo po 1000 jutranjih gibih seveda bolje od rok.
 
Preden se razidejo, tudi na Zdolah vsako jutro zapojejo himno, ki pa so si jo malo prilagodile, tako da na koncu namesto »… razgiban sem Krčan« zapojejo »… razgiban sem Zdolan«.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte