Časopis za pokrajino Posavje
5.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nočni obiskovalec

Objavljeno: Petek, 02.08.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Novni metulj, jamamaj (7)

Nočni metulj jamamaj

V večernem in nočnem času, ko prostor razsvetljuje umetna svetloba, le-ta privablja nočne metulje. Le-teh je v Sloveniji več vrst, okoli 3.400 naj bi jih bilo, pravijo v Društvu za preučevanje in ohranjanje metuljev.

Eden izmed večjih nočnih obiskovalcev je rumeni nočni metulj, imenovan Jamamaj. Poleg svoje prepoznavne velikosti in rumene barve, ima na zgornji strani kril po dva para »očesc«. Izvira z Japonske, zametki njegovega pojavljanja v Evropi pa segajo v vas Veliki Slatnik pod Gorjance na Dolenjskem, o čemer kroži zanimiva zgodba. Podjetnik Jan Mach je dobil jajčka jamamaja (Antherea yamamai) leta 1866 (po nekaterih virih 1867) in v vasi Veliki Slatnik pod Gorjanci poskusil z rejo kar prosto v naravi na hrastu z namenom pridobivanja svile šantung. Reja se mu je posrečila, svoje izkušnje pa je objavil tudi v časopisu Novice leta 1868 (kasneje je bilo o tem objavljenih več člankov v različnih revijah in knjigah). Jajčeca velikega nočnega metulja je v naslednjih letih pošiljam še drugim zainteresiranim gojiteljem, a ker ni bil dovolj pazljiv, je nekaj bub ostalo v naravi in tako je v naslednjem stoletju ta vrsta nočnega metulja postopoma začela poseljevati okolico in Evropo. Danes je rumeni nočni metulj z velikimi krili in dvema očescema na krilih razširjen v jugovzhodni Evropi in na Balkanu, širi pa se tudi severno in zahodno.

V avgustovskih nočeh bo morda nočni metulj jamamaj tudi vaš »nočni obiskovalec«, ki dovoli, da ga fotografirate in njegovo sliko ohranite za spomin.

S. R.
« Nazaj na seznam