Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ob obletnici vstopa Hrvaške v EU so se že šestič srečali pri Kalinu

Objavljeno: Torek, 02.07.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
srecanje_pri_kalinu87

Srečanje pri Kalinu je ne samo priložnost za druženje, ampak tudi nadgrajevanje (gospodarskega) sodelovanja med obmejnima občinama oz. državama; v ospredju Marko, Burja in Pezdirc.

Na prvi julijski dan je minilo šest let od vstopa Hrvaške v EU, zato je med gostilno Kalin na Obrežju in nekdanjo tovarno Šavrić v Bregani potekalo že šesto tradicionalno srečanje med občinama Brežice in Samobor z nastopom kulturnih društev in govornikov z obeh strani meje.

srecanje_pri_kalinu58

Veselo je bilo že pri gostilni Kalin na slovenski strani ...

Začelo se je na prostoru pred gostilno Kalin, kjer so lokalni ponudniki (Društvo vinogradnikov Dolina – Jesenice) in domačini pričakali hrvaške udeležence srečanja, ki so prišli v sprevodu s hrvaško zastavo in pesmijo. Med njimi so bili tudi člani samoborskega društva Etno fletno, ki so na slovenski strani poskrbeli, da je bilo veselo že takoj na začetku srečanja. Po manjši pogostitvi z lokalnimi dobrotami so se udeleženci iz obeh držav lahko prosto odpravili na hrvaško stran, čez Breganico, na prizorišče srečanja pred nekdanjo tovarno Šavrić. Tam so zbrane nagovorili brežiški podžupan Jure Pezdirc, namestnik samoborskega župana Željko Stanec in namestnik župana zagrebške županije Hrvoje Frankić. Vsi so poudarili, da meja med obema državama ne more in ne sme biti ovira za medsebojna prijateljstva, poznanstva in ljubezni. Pezdirc je izpostavil, da so že dogovorjeni za nadgradnjo sodelovanja med brežiško in samoborsko občino. »Brez EU-ja ne bi niti Slovenci niti Hrvati tako dobro živeli, zato je EU vrednota, ki jo je treba negovati,« je dodal in omenil redno sodelovanje obeh obmejnih občin. Po njegovih besedah je gospodarska izmenjava med obema državama v prvih mesecih letošnjega leta v primerjavi z lanskim višja za 11 %, »in tu ni nobene politike, ampak predvsem sodelovanje in ljudje, ki tukaj živimo«. Stanec ga je dopolnil, da meja v resnici združuje, zato bodo nadaljevali dobro sodelovanje med občinama oz. državama, saj je to edini cilj, da bo prebivalcem z obeh strani meje v prihodnosti še bolje. »Srečanje pri Kalinu je samo eden od dokazov za to in ga je treba ohranjati še naprej,« je menil.

Na srečanju so bili med drugim prisotni še mag. Matjaž Marko z veleposlaništva RS v Zagrebu ter predsednika svetov KS Jesenice na Dolenjskem in Velika Dolina Aleš Burja in Marijan Žibert. V kulturnem programu sta od slovenskih predstavnikov nastopila MoPZ KUD Slavček Velika Dolina in skupina Džuboks, od hrvaških pa KUD Licitar Bregana, samoborsko društvo Etno-fletno, KUD Oštrc Rude in FA Petkov Breg. Program je povezovala Đurđica Pleše Vujica.

Organizatorji srečanja pri Kalinu so MO Bregana, MO Grdanjci, MO Podvrh, KUD Licitar, KS Jesenice na Dolenjskem in TD Jesenice na Dolenjskem.

R. R.
« Nazaj na seznam
»