Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Osnovnošolci jugovzhodne in posavske regije, med njimi tudi OŠ Bizeljsko, uspešni v programu Varno na kolesu

Objavljeno: Torek, 14.05.2024    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
thumbnail_OŠ Bizeljsko

Izdelek OŠ Bizeljsko

Trajnostna mobilnost je mnogo več kot le vožnja s kolesom, česar se dobro zavedajo tudi sodelujoči učenci in mentorji programa Varno na kolesu. Ti so v letošnjem šolskem letu kolesarili in ustvarjali v duhu trajnostne mobilnosti in skrbi za okolje, pri tem pa so se še posebej izkazali mladi nadobudni kolesarji iz 6 osnovnih šol jugovzhodne in 6 osnovnih šol posavske regije. 

Na letošnjem razpisu iz omenjenih območij izstopajo učenci OŠ Šmarjeta in OŠ Zbora odposlancev Kočevje, ki so postali finalisti sklopa Postajam kolesar. Z opravljenimi nalogami so strokovno komisijo navdušili tudi učenci OŠ Dolenjske Toplice in OŠ Bizeljsko.

Program Varno na kolesu, ki ga organizira družba Butan plin s partnerji, se ponaša z več kot 10-letno tradicijo in je izjemno priljubljen med osnovnošolci in učitelji. Letos v programu sodeluje več kot 10.000 učencev iz 125 slovenskih osnovnih šol, vsako leto pa postreže z zanimivimi in navdihujočimi izdelki najmlajših udeležencev v prometu – nič drugače ni bilo niti pri letošnji izvedbi.

Kolesa iz trajnostnih materialov in veliko otroške domišljije

Učenci OŠ Šmarjeta so spoznavali trajnostne materiale in ustvarili kolesa iz različnih materialov. Uporabili so vse od lesa, kartona, papirnatih slamic, pa do kovinskih pokrovčkov in zamaškov iz plute. Nastala so simpatična kolesa, narejena z veliko domišljije. Kot so povedali, jim je bilo ustvarjanje v veliko veselje, še raje pa kolesarijo v naravi. Njihove izdelke si lahko ogledate tukaj.

V programu Varno na kolesu so sodelovali tudi učenci 5. razredov OŠ Dolenjske Toplice. Izdelali so kolo in kolesarski dres v naravni velikosti ter uporabili raznolike reciklirane materiale. Od doma so prinesli karton, plastenke, stare cevi in tetrapake, iz njih pa so nastali simpatični izdelki, ki so poudarili sporočilo, da je vožnja s kolesom trajnostna izbira. Kakšni izdelki so nastali, si oglejte na povezavi.

V OŠ Bizeljsko so iz ostankov blaga, starih oblačil in gumbov ter volne oblikovali ljubke kolesarske drese. Na trši papir so narisali obliko dresa, ga izrezali, nato pa nanj nalepili ostanke blaga ter ga okrasili z volno in gumbi.

Več informacij o aktivnostih programa najdete na spletni strani Varno na kolesu.

Vir: Varno na kolesu
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu