Časopis za pokrajino Posavje
6.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Parklji, lectovi srčki, zelišča, suho sadje...

Objavljeno: Sreda, 02.12.2009    Rubrika: PANORAMA
Parklji, lectovi srčki, zelišča, suho sadje... Center za razvoj podeželja Posavje je v sodelovanju z Društvom Škrija pripravil danes že tradicionalni Miklavžev sejem, ki se ga v krški Dvorani v parku lahko udeležite vse do 18. ure. Na stojnicah ponujajo suho sadje, med in medene izdelke, pecivo, zelišča, čaje, izdelke iz blaga, usnja, vezenine in razne okraske, ki so primerni za prihajajoče praznične dni.

Tatjana Šolar iz Strmce je ponudila izdelke iz lecta, občudujemo ali kupimo pa lahko tudi unikatne ter dekorativne medenjake. Slogan Veronike Fabinc iz Črnca je Bolje preprečiti, kakor zdraviti, na stojnico pa je postavila pripravke iz zelišč, ki jih sama prideluje. Darjo Bukovec z Mrtvic srečamo na stojnici z domačimi raznoraznimi pecivi, pripravlja pa tudi torte. Anica Župevc iz Raven pri Zdolah prodaja suho sadje v ličnih embalažah. Lea Babič z Bukovja na Bizeljskem izdeluje medene jaslice in okraske za novoletno smrečico. Stanka Gorenc z Orehovca je stojnico obogatila s klekljano čipko, raznim nakitom, pa tudi z voščilnicami. Sabina Zakšek z Raven pri Zdolah je na stojnico postavila ročno izdelane okrasne predmete. Anton Keršmanc z Ledine pa suho sadje. Nada Kozjek s Pokleka je s sabo prinesla naravno sušene kozjanske zeliščne čaje. Čebelarstvo Stanislav Popelar iz Sevnice ponuja pisano paleto iz čebeljih izdelkov. Marija Žnideršič iz Brežic pa ročne izdelke, kot so kvačkanje in poslikave. Z usnjenimi izdelki je sejemsko ponudbo obogatil Andrej Puntar iz Krškega. Antonija Jankovič z Viher prodaja praznične dobrote kot so razne vrste potic in ostalih dobrot. Vlasta Radanovič z Vrhja pa tradicionalne izdelke kot so vezeni prtiči, blazinice polnjene z ajdo ter novoletne okraske.

Anita Radkovič s Centra za razvoj podeželja pa je dejala: „Vesela sem, da se odzovejo tisti, ki izdelujejo izdelke, ki sodijo v ta čas. To so drobne pozornosti, naši posavski izdelki. Sejem organiziramo že peto leto zapovrstjo, vendar je šele drugič v sejemski obliki, začeli pa smo ga pripravljati kot razstavo. Trudili se bomo, da ga kot takšnega ohranimo tudi v bodoče."

Potem sva v pogovoru odstrnili še nekaj zanimivosti. „Zadnje dneve v letu namreč pričenjamo s prvo adventno nedeljo, 4. decembra je sveta Barbara, ko po običaju postavimo v vodo vejice npr. forzicij, ki potem zacvetijo za božič, nato je tu že Miklavž, nato 13. decembra goduje še sveta Lucija. Na ta dan damo v posodo z vodo pšenico, ki prav tako za božič ozeleni in nam polepša praznike," je zaključila Radkovičeva.

M. K. (redakcija@posavje.info, marija.kalcic@posavje.info)

« Nazaj na seznam