Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pišece – dom za Slovence po svetu

Objavljeno: Ponedeljek, 19.08.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Pisece-dom za Slovence po svetu (2)

Dr. Andrea Trovesi ob mami domačinke Sanje Pirc, lektorice za slovenščine na univerzi v Rimu, in z gostiteljema Mileno in Martinom Dušičem, predsednikom Društva Pleteršnikova domačija, na terasi pred spominsko hišo prof. Pleteršnika.

V inovativnem projektu Moja hiša je tvoj dom Društva Pleteršnikova domačija si je v  tem poletju svoj začasni slovenski dom v Pleteršnikovi zidanici v Pišecah (brezplačno) ustvarilo več slovenskih družin iz tujine, med njimi naj omenimo tri generacije družine Mandić iz Društva Slovencev Sava iz Beograda, dr. Majo in Vlada Đukanovića, avtorja slovensko-srbksega slovarja, ki sta prav tako prišla iz Beograda, dr. Andreo Trovesija, predavatelja slovanskih jezikov na univerzi v Rimu, in Mojco Kumer z družino iz Padove. V tem mesecu pričakujemo še mladoporočenca iz DS iz Srbije.

September pa je namenjen mladim rojakom, ki se vpisujejo na do- ali podiplomski študij v Sloveniji. V okviru projekta Od Maksa do faksa lahko (brezplačno) bivajo v Pleteršnikovi zidanici, obiskujejo pouk slovenščine in od tu urejajo zadeve, povezane  z bivanjem in študijem.
Pisece-dom za Slovence po svetu (1)

Dr. Maja in Vlado Đukanović, avtorja slovensko-srbskega slovarja, na obisku v kapucinski knjižnici v Krškem – Polona Brenčič jima je strokovno predstavila in prijazno pokazala knjižne zaklade, tudi 8-jezični slovar.



Društvo Pleteršnikova domačija z obema projektoma, ki ju podpira Urad za Slovence po svetu, in drugimi dejavnostmi, skrbi za ohranjanjanje slovenščine med rojaki, časti velikega slovarnika in po svetu širi poznavanje  dela Maksa Pleteršnika, ki 'Dal narodu je svojemu zaklad, odkril bogastvo mu slovenskega jezika', kar je zapisano na njegovem nagrobnem spomeniku v Pišecah.
Pisece-dom za Slovence po svetu (3)

Družina iz Padove na obisku v vrtcu in OŠ Maksa Pleteršnika Pišece z ravnateljico Nuško Ogorevc. Otroci naših rojakov, ki v okviru projektov pridejo v Pišece, lahko obiskujejo vrtec oz. pouk in se udeležejo obšolskih dejavnosti.



Vir: Društvo PDP
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte