Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Planinski izlet na Raduho

Objavljeno: Petek, 21.06.2024    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
PXL_20240620_093812652
Starejša skupina pohodnikov Posavskih  planinskih društev je v četrtek, 20. 6. 2024, organizirala planinski izlet na najvzhodnejši dvatisočak Kamniško Savinjskih Alp – Raduho.

Naša avtobusna pot na Koroško skozi Celje, Velenje do Črne nam ni povzročala večjih težav. Nadaljevanje proti izhodišču vzpona pa nas je vodilo po gradbiščih sanacije vodnih strug, ki jih je prizadela lanska huda vodna ujma. Naš odličen šofer nas je, kljub temu z malo zamude zaradi zastojev, pripeljal na Spodnjo Sleme.
PXL_20240620_095551050

Po krajši pripravi na pohod smo začeli po makadamski cesti do najvišje ležeče kmetije v Sloveniji – Bukovnik, nadaljevali pa po zelo lepo na novo urejeni pohodni poti do Koče na Grohatu. Tu smo imeli krajši počitek. Kljub temu, da so vremenske napovedi napovedovale lepo vreme nam je pogled na vrh zastirala megla in na vrhu je pihal močan veter. Vzpon se je začel po dokaj položni poti , ki pa se je začela hitro vzpenjati. Vreme na vrhu se je začelo izboljševati, izza oblakov je posijalo tudi sonce. Med potjo smo se večkrat ustavili, se osvežili in počakali na konec kolone. Pot nas je vodila proti vzhodu do prelaza Durce.
PXL_20240620_113719971.NIGHT

Na veliki klopci smo si pred zadnjim vzponom vzeli malo več časa za počitek. Veliko gorskega cvetja, čudoviti razgledi in dobra družba je nadaljevala pot, ki nas je po nekaj strmejši kamniti poti pripeljala pod vrh, ki smo ga po dobrih treh urah hoje tudi osvojili. Kar nekaj čestitk je padlo na vrhu saj je bilo nekaj pohodnikov prvič na višini nad dva tisoč metrov. Sledila je malica, počitek in fotografiranj. Po isti poti smo se spustili nazaj do koče na Grohatu. Temperatura nam je izsušila grla in kar malo dehidrirani smo se v planinski koči osvežili. Oskrbnica nam je skuhala okusno joto, štruklje, za sladico pa še dober jabolčni štrudel. Od planinske koče smo se na srečo po gozdni poti ob prijetni senci spustili do avtobusa. Razpoloženje skupine je bilo, kljub utrujenosti zelo dobro. Nekaj sladic in osvežilnih napitkov, ki so jih prinesli pohodniki pa je vzdušje še polepšalo. Sledila je še vožnja nazaj v Posavje. Na avtobusu smo že zbirali prijave za planinski izlet na Veliko planino v sredo 26. 6. 2024.
 
Vodja planinskega izleta: Anton Zakšek
 
 
 
« Nazaj na seznam
»