Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Planinski izlet na Tromejo

Objavljeno: Ponedeljek, 08.04.2024    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
PXL_20240404_075115736
Starejša skupina pohodnikov posavskih  planinskih društev je v četrtek, 4. 4. 2024, organizirala planinski izlet na Tromejo. S polnim avtobusom pohodnikov smo se odpeljali v Rateče. 

Po krajši pripravi na pohod smo se sprehodili skozi naselje Rateče. Kmalu smo prišli do travnika in gozda po katerem smo se počasi vzpenjali proti vrhu. S poti po gozdu so se nam večkrat pokazali čudoviti vrhovi Julijskih Alp, ki so še pobeljeni s snegom. Na približno polovici poti smo se na križišču le teh odločili za strmejšo pot, ki je sestavljena iz številni serpentin. Sončni žarki so nas prijetno ogrevali, številčna skupina pa je v zmernem tempu v slabih dveh urah osvojila vrh Tromeje 1510m. Sam vrh je stična točka slovanstva, romanstva in germanstva in je od leta 1994 uradni simbol miru.
PXL_20240404_142112346
Na vrhu je spomenik, na katerem piše, da so gore simbol miru, spokojnosti in notranje globine. Na vrhu smo uživali ob čudovitih razgledih na Avstrijsko Koroško, na smučišča nad Trbižem , predvsem pa na vrhove Julijskih Alp: Triglava, Razorja, Prisanka, Mojstrovk, Ponc, Jalovca in Mangarta. Vzdušje na vrhu je bilo vrhunsko, kar težko smo nadaljevali nazaj v dolino. Za spust smo si izbrali pot, ki je speljana po Italijanski smeri. Na poti je bilo po neurju veliko podrtega drevja. Pot je tudi slabo označena. Kljub temu smo se uspešno spuščali proti dolini. Po pašnikih smo na koncu prestopili italijansko – slovensko mejo in se po dobrih dveh urah hoje vrnili dobro razpoloženi nazaj v dolino. V Gostišču Uh nas je čakala malica. Pred odhodom nazaj v Posavje smo obiskali še Planico, ki nas je navdušila. Naredili smo nekaj fotografij, ki verjamem, da nas bodo še dolgo spominjale na čudovit dan, ki smo ga preživeli  Zgornjisavski dolini. Z avtobusom smo se nato odpeljali nazaj v Posavje. 
                                                                                                             
Vodja planinskega izleta:  Anton Zakšek
« Nazaj na seznam
»