Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pokosili Cavsar in odprli peš pot do razglednega stolpa

Objavljeno: Torek, 25.06.2024    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
DSC_0583
Turistično društvo Lovrenc Raka je v 15. junija izvedlo košnjo hriba Cavsarja, skupaj s predstavnikom MO Krško pa so še uradno odprli peš pot do na novo postavljenega razglednega stolpa, zastave in blagoslovljenega 6 m visokega križa na hribu. 

Tako kot pretekla leta je po kratkem okrepčilu, nagovoru predsednika društva Alojza Kerina in raškega župnika Silvestra Fabijana prvi rez odrezal najstarejši prisotni kosec, za njim pa so začeli ročno kositi še ostali kosci. Med košnjo so imeli 'fruštek' (raška čebula, ocvirki, jajca, klobase, domači kruh), za žejne domača kapljica, seveda pa tudi tokrat ni manjkalo domačih glasbenikov ter pevcev.
DSC_0693

Po končani košnji je sledila svečana otvoritev peš poti Cavsar do razgledne točke, katero je na pobudo krajanov  Rake v okviru participativnega proračuna financirala  MO Krško. Projekt je izvedel Alojz Kerin, v fazi izvedbe pa je dodal še spominska obeležja zaslužnim Račanom. Kot prvemu so obeležje postavili Andreju Reclju, ki je prevedel Gorske bukve v slovenščino, potem čebelarju Martinu Humeku, ki se je zavzemal za AŽ-panje in so bili v veliko pomoč čebelarjem, kot izjemen sadjar je napisal veliko knjižic o pridelavi sadja, bil pa je tudi višji sadjarski nadzornik v nekdanji Jugoslaviji. Tretje obeležje so postavili Franu Grmu, zavzemal se je predvsem za šolanje gluhonemih, zaposlen pa je bil v Ljubljani v zavodu za gluhoneme, hkrati pa je vodil in izpopolnjeval tehniko učenja gluhonemih. Na koncu poti ali na vrhu hriba Cavsar je poleg droga - zastave in križa postavljen razgledni stolp, s katerega se odpira pogled od Zaprešiča, Gorjancev (Podbočja, Kostanjevice, Šentjerneja) proti Beli krajini.

Ob glasbi in  petju je sledila pogostitev (KS Raka), seveda pa je je predsednik TD Lovrenc podelil še priznanje  Jožetu Možini iz Šentruperta (najstarejši kosec) in Dejanu Lekšetu (najmlajši kosec).  

Anton Hruševar
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

14.04.2023 | Redakcija

Uredimo okolico našega doma

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje