Časopis za pokrajino Posavje
10.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pokušina vin s štrudlijado

Objavljeno: Ponedeljek, 09.12.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Štrudlijada (24)

Zbrani v prosvetnem domu na Veliki Dolini

Že vrsto let, v dneh okrog miklavževega, člani Društva vinogradnikov Dolina - Jesenice organizirajo pokušino mladih vin, kjer izkušeni degustatorji z nasveti pomagajo pri odpravi morebitnih napak v vinu. Tovrstno srečanje pa ni namenjeno le svetovanju in izobraževanju, ampak v prvi vrsti druženju v čudovitem prednovoletnem času, ko si pridni vinogradniki vzamejo čas tudi za kaj drugega, ne le za delo. Čeprav dela nikoli ne zmanjka, ker se le-to nadaljuje v kleti in pot do odličnega vina nikakor ni lahka, ne enostavna.

Zato so v petek, 6. 12. 2019, organizirali tradicionalno pokušino vin s štrudlijado v prostorih prosvetnega doma na Veliki Dolini. Tokrat so tekmovalni del razširili na izbor za "naj tenki sirni kolač" in "naj sladki štrudelj". Mize so se kar šibile pod slastnimi štrudlji in komisija je imela težko delo, da je med zelo dobrimi izbrala zmagovalna dva.

Štrudlijada (35)

Člani društva so s kratkim satiričnim vložkom v dvorano prinesli dobro voljo.

Sledil je uradni del, ki ga je povezovala tajnica društva Darja Šumlaj, obenem tudi zaslužna za izdelavo čudovite vinogradniške jelke, ki je krasila prireditveni prostor. Darja je najprej na oder povabila predsednika društva Martina Kvartuha in ga, času primerno, obdarila s pečenim parkeljnom in šibo. Predsednik se je prisotnim zahvalil za udeležbo na srečanju in za aktivno sodelovanje pri delu v društvu skozi vse leto. Z nekaj besedami je prisotne pozdravil tudi podžupan občine Brežice Bogdan Palovšnik in pohvalil delo društva, ki iz leta v leto niza lepe rezultate v pridelavi odličnih vin kakor tudi pri izobraževanju svojih članov. Delo vinogradnikov je pohvalil tudi predstavnik degustatorjev Jože Prah in omenil, da razen nekaj bekserjev ni bilo zaznati večjih napak v vzorcih, ki so jih pokušali.

Sledila je podelitev priznanj za "naj sirni tenki kolač", ki ga je prejela Jožica Vogrin iz Laz, priznanje za "naj sladki štrudelj" pa Zdenka Zevnik, prav tako iz Laz.

Prisotne je pozdravil in čestital dobitnicam priznanj tudi predsednik KS Velika Dolina Marijan Žibert, ki ni skrival zadovoljstva, da se tovrstni dogodki odvijajo v  dvorani, ki je temu namenjena.

V kulturnem programu so sodelovali naši domači Slavčki in mlada člana društva brata Blaž in Marko Vogrin, ki sta zaigrala na harmoniki. Za presenečenje večera pa je poskrbelo nekaj članov. S kratkim satiričnim vložkom so v dvorano prinesli dobro voljo in s tem potrdili rek, da je smeh pol zdravja. Vsi prisotni so bili enotnega mnenja ... ob letu osorej se spet srečamo.

Irena Bogovčič, foto: Andrej Kvartuh
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu