Časopis za pokrajino Posavje
5.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predavanje Metoda Horjaka: »Tvoja hrbtenica – tvoje življenje«

Objavljeno: Petek, 16.09.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0435

Metod Horjak je pripravil zanimivo predavanje na temo hrbtenice.

V sredo, 14. septembra, je v Valvasorjevi knjižnici Krško potekalo predavanje z naslovom »Tvoja hrbtenica – tvoje življenje«, ki ga je na podlagi petindvajsetletnih izkušenj s področja trenerskega dela z ljudmi, ki jih pestijo težave s hrbtenico, pripravil Metod Horjak.

Predavatelja je uvodoma napovedala direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunović.

Metod Horjak je po izobrazbi inženir strojništva, v prvi vrsti pa je človek, ki je hotel razumeti in rešiti svoje težave s hrbtenico. Kot je zapisano v uradnem vabilu na predavanje, se je v petindvajsetih letih trenerskega dela posvečal otrokom, vrhunskim športnikom in tudi starejšim, na podlagi tega pa si je pridobil veliko izkušenj in znanja. Tako je v zadnjem obdobju deloval predvsem izven Slovenije ter pomagal ustvariti veliko uspešnih zgodb. »Vsi poznamo težave in izzive, povezane s hrbtenico, manj so nam znane možnosti za reševanje teh težav,« je bilo še zapisano v vabilu.
DSC_0465

Utrinek s predavanjaKot je izpostavil Horjak v okviru svojega prvega predavanja v Posavju, ima vsako fizično delo, položaj oziroma drža, vaja, obremenitev oziroma aktivnost svojo kapaciteto, kar v praksi pomeni, da se hrbtenico lahko obremeni do določene stopnje, preden nastopijo bolečine ali nelagodje. »Ko je kapaciteta dosežena, moramo hrbtenico razbremeniti,« je še dodal Horjak in pri tem poudaril, da ni položaja, aktivnosti oziroma vaje, ki bi jo lahko počeli neskončno dolgo. Ob tem je tudi dejal, da je stabilizacija hrbtenice nujna, a vendar gre pri tem še vedno za kompresijo in tudi za njo, tako Horjak, obstaja omejena kapaciteta.

Po Horjakovih besedah je zdrava hrbtenica narejena za gibljivost, kadar ni obremenjena – v primeru obremenitve pa mora »zamrzniti« v nevtralni legi, sicer obstaja veliko možnosti za poškodbo diskov, sploh v primeru upogibanja nazaj in naprej ter v primeru rotacije med tem, ko je hrbtenica obremenjena.
DSC_0503

Praktični prikaz upogljivosti hrbtenice pod obremenitvijo»Zdrava hrbtenica prenese ogromno kompresije, poškodovana manj, ali včasih (začasno) nič,« je v okviru predavanja še izpostavil Horjak. Dejal je tudi, da so »vaje za stabilizacijo dobre in nujne, ampak pri tistih ljudeh, ki lahko prenesejo dovolj kompresije. Sicer pa vaje za trup pri večini niso prvi korak – večina ljudi si z vajami škodi.«

DSC_0454

Predavanje je bilo dobro obiskano.

Nekaj besed je Horjak namenil tudi gibljivosti hrbtenice, za katero je ugotavljal, da v preveliki meri prej škodi kot koristi, zato je kot nasvet ponudil naslednjo misel: »Raztegujemo le mišice, ki so dejansko zakrčene, in se izogibamo raztegovanju hrbtenice.«

Velik poudarek je po Horjakovih besedah potrebno nameniti tudi hoji, za katero je dejal, da je to vaja za vsakogar, »seveda s tempom, držo, trajanjem in na terenu, ki nam ustreza«. Horjak je v tem oziru publiki položil na srce naslednje misli, ki jih sam prakticira v skladu z »zdravo kmečko pametjo«, kot se izrazi sam. Kot prvo je dejal, da naj ne počnemo tistega, zaradi česar nas hrbtenica boli; dejal je tudi, da je potrebno poslušati svoje telo in mu zaupati – potrebno je upoštevati sporočila, ki nam jih pošilja telo. Izpostavil je, da je potrebno po delu tudi počivati in delovati v skladu z načelom »dam več, kot vzamem«, kar v praksi pomeni, da naredim za hrbtenico več dobrega kot slabega, kar se bo odražalo tudi v zdravju hrbtenice in nenazadnje v življenju posameznika.

V skladu s Horjakovimi nauki takrat, ko se izogibamo simptomom, zaradi katerih čutimo bolečine v hrbtenici, dovolimo hrbtenici, da se zdravi, obenem pa hrbtenica tudi postaja močnejša in se krepi ob primerni obremenitvi ter nato razbremenitvi. »Vsaka stvar, ki najprej koristi, koristi le do določene meje, potem začne škoditi, kot npr. 8 ur spanja, vaje, hoja, stanje, sedenje in fizično delo,« je še dejal Horjak. Poudaril je tudi, da je potrebno razumeti izvor bolečine – disk lahko pritiska na živčno korenino, lahko gre za fasetne sklepe, kronično mišično napetost ali pa se npr. živčna korenina drgne ob kostne izrastke ipd.

Ob koncu zanimivega in vsebinsko pestrega predavanja je Metod Horjak še poudaril, da je v primeru ponavljajočih se simptomov, ki jih sami ne znamo rešiti, potrebno poiskati strokovno pomoč in v skladu s tem priti do ustreznega diagnosticiranja, načrta ter učenja oz. mentoriranja gibanja.

Horjak je tekom predavanja postregel z veliko znanja na podlagi lastnih izkušenj ter določena dejstva o hrbtenici tudi ponazoril z modelom hrbtenice in pa tudi z vejo, ki jo je upogibal tako, kot se ob obremenitvi upogne hrbtenica. Ravno tako je del vsebine predavanja ponazoril tudi tako, da je iz publike poklical par prostovoljcev in na njih praktično prikazal ključne poudarke predavanja, po koncu uradnega dela predavanja pa si je vzel čas tudi za številna vprašanja iz publike.

Predavanje je v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja 2022 organizirala Valvasorjeva knjižnica Krško.

A. K.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega

15.12.2021 | Redakcija

Ko te na vhodu pozdravi sonce

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik