Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prek 70 vadbenic in vadbenikov izvedlo 1000 gibov z dr. Grishinom

Objavljeno: Torek, 27.11.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
1000 gibov (57)

Udeleženke in udeleženci med današnjim jutranjim skupinskim razgibavanjem

Na pobudo idejnega vodje in ustanovitelja dr. Nikolaya Grishina je bila Šola zdravja vzpostavljena leta 2007 v Piranu, dve leti kasneje pa v Domžalah registrirano tudi društvo. V desetih letih v sklopu društva Šola zdravja deluje že 14 podružnic po vsej Sloveniji, v zadnjem letu pa je začelo delovati več vadbenih skupin tudi na območju občine Krško.

Kot prva je pričela v začetku septembra lani delovati vadbena skupina v Brestanici, v letošnjem letu od spomladi do novembra pa še vadbene skupine na Senovem, Vidmu, v starem mestnem jedru Krškega, v Leskovcu in Podbočju. Skupaj na območju občine Krško deluje, je povedala Helena Španovič, vodja skupine, ki deluje na desnem bregu mesta Krško, že osem skupin, znotraj njih pa se jutrranjega razgibavanja udeležuje že prek 100 vadbenic in vadbenikov. Povprečna starost v Šoli zdravja znaša 68 let, sicer pa se po Sloveniji jutranjega razgibavanja udeležuje tudi skupno prek 300 80-letnikov in okoli 15 starejših, ki so dopolnili 90 in več let. Na območju celotne države potekajo jutranja razgibavanja 1000 gibov med 7.3 in 8. uro na skupno 165 lokacijah v 71 občinah. S telovadbo se razgiba celotno telo, je še dejala Španovičeva, začnejo jo izvajati pri dlaneh in končajo pri razgibavanju podplatov: »To je vadba za vse generacije, s katero razgibamo sklepe, hrbtenico, celotno telo, zanjo pa ni potrebne ne kondicijske pripravljenost ne drage športne opreme.«

1000 gibov (10)

Vodja vadbene skupine Helena Španovič in dr. Nikolay Grishin

V današnjem jutru se je prek 70 vadbenic in vadbenikov iz vseh delujočih skupin na območju občine Krško zbralo na igrišču Šajspoh v Krškem, kjer so družno izvajali jutranje razgibavanje 1000 gibov, pri čemer se jim je pridružil tudi ustanovitelj dr. Nikolay Grishin. Kot je slednji dejal, ima človeško telo okoli 180 sklepov, ki jih je potrebno zjutraj nenasilno razgibati, saj je s tem človekovo počutje veliko boljše in odpravlja tudi marsikatero zdravstveno težavo: »Ne gre le za sistem razgibavanja, temveč jutranja srečevanja udeležencev pomenijo poleg izboljšanja osebnega počutja tudi obliko druženja, lkar pripomore k socialnemu  vključevanje in posledičnemu zmanjšanju raznih psiholoških stisk posameznikov. Za pravilno vadbo je potrebno znanje, predvsem pa vztrajnost.« In zakaj razgibavanje le v jutranjih urah? Zato ker dr. Grishin meni, da je jutro pravi čas zanjo in da je ob 7. uri zjutraj človek povsem spočit, v kolikor dovolj zgodaj leže k nočnemu počitku. Sicer pa je zbrane na igršču v današnjem jutru pozdravil tudi krški župan mag. Miran Stanko.

Šola zdravja vabi, da se vadbenim skupinam pridružijo tudi delovno aktivni občani, v kolikor jim to dopušča delovni čas.

B. M.
 
« Nazaj na seznam
»