Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Priznanja za šest bronastih in štiri srebrne Mepijevce

Objavljeno: Ponedeljek, 27.09.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
mepi priznanja (1)

Bronasti in srebrni Mepijevci z mentorjema

Šolski center Krško-Sevnica je minuli petek na gradu Rajhenburg organiziral tretjo podelitev mednarodnih priznanj MEPI. Letos je priznanje prejelo skupno deset srednješolcev in srednješolka, ki so dosegli cilje v programu, ki je zasnovan na osebnostnem razvoju mladih skozi izvajanje prostočasnih aktivnosti. Od leta 1956 v svetu uveljavljen program MEPI, v Sloveniji pa je bil pilotni projekt uveden leta 1997, danes izvaja skupno 66 izobraževalnih ustanov in nevladnih organizacij, kot edini v Posavju krški srednješolski center.

Program temelji na aktivni udeležbi posameznika pri prostovoljnem delu, vzdržljivosti, iznajdljivosti in osvojenih znanjih na organiziranih odpravah, osvojenih veščinah, aktivni udeležbi v eni od panog rekreativnega športa, poleg navedenega pa na zadnji zlati stopnji še na projektu neznani prijatelj. Za razliko od več projektov, gre pri MEPI-ju za skrbno načrtovane, vodene in preverljive dosežke mladih.

mepi priznanja (44)
Bronasta priznanja, ki so jih podelili direktor ŠC Krško-Sevnica Jože Pavlovič, podžupanja občine Krško Ana Somrak in koordinatorka z Nacionalnega urada MEPI Neda Kajfež Ambrožič, so prejeli Rok Vintar, Jan Kozole, Marko Mlakar, Žan Kos, Gašper Ružič in Vesna Vodeb, srebrna priznanja MEPI pa Jan Molan, Tim Šušterič, Matic Plevanč in Brin Lipovž.

O programu sta mladim ter na podelitvi prisotnim njihovim svojcem poleg navedenih podeljevalcev priznanj spregovorila še koordinatorja, skrbna načrtovalca in mentorja programa na krški šoli Alenka Špan in Matej Mlakar. Kakor sta med drugim poudarila, je že več kot leto dni trajajoče obdobje, zaznamovano s koronavirusom, resda narekovalo prilagoditve pri načrtovanju in izvajanju aktivnosti, kljub temu pa so vsi, vključno s tem, da so se posamezni udeleženci v programu izkazali tudi na področju nudenja brezplačnih učnih inštrukcij na daljavo, zavzeto premagovali izzive, ki so si jih zadali. Vsem zbranim pa je o osebnih izkušnjah, ki jih je pridobil skozi udeležbo v programu, v uvodu spregovoril tudi Klemen Geršak, ki je kot prvi iz Posavja v 7. generaciji slovenskih »zlatnikov« prejel 4. septembra letos na slovesnosti na celjskem gradu zlato MEPI priznanje.

Prireditev s podelitvijo priznanj na gradu Rajhenburg je povezovala Vesna Vodeb, spremljajoči glasbeni program pa so izvedle dijakinje krške srednje šole.

B. M.
« Nazaj na seznam