Časopis za pokrajino Posavje
17.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Program »Starejši za starejše« aktivno izvaja tudi DU Brežice

Objavljeno: Sreda, 17.04.2024    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_4092

Prireditev je bila zelo lepo obiskana.

V petek, 12. 4., je v sklopu programa »Starejši za starejše« v dvorani MC Brežice potekala že 13. prireditev ob Dnevu za spremembe. Dogodek so pod okriljem Slovenske filantropije – Združenja za promocijo prostovoljstva organizirale prostovoljke DU Brežice. Letošnje geslo je bilo »Najbolj zlata je prostovoljska lopata«. Vseslovenska akcija je to leto potekala v sklopu 179 aktivnosti v 79 krajih, vsega skupaj pa je sodelovalo kar 538 organizacij in več kot 6000 prostovoljcev.

Odzvalo se je lepo število starejših

Na petkovo prireditev so bili povabljeni starejši, ki bivajo doma in se velikokrat počutijo osamljene ali odrinjene od družbe. Odzvalo se je lepo število posameznikov iz brežiške občine, ki so bili navdušeni nad programom. Veliko pomoč pri sami organizaciji srečanja so nudile prostovoljke, ki so pomagale tudi s prevozi starejših na prireditev. Program je povezovala Ana Kalin, koordinatorica programa Starejši za starejše.
IMG_4071

Folklorna skupina OŠ Brežice


Prostovoljci DU Brežice že vrsto let dobro sodelujejo z OŠ Brežice

Kulturni program so odprli učenci OŠ Brežice, s katerimi DU Brežice sodeluje že več let. Obogatili so ga s folkloro, petjem in deklamacijo pesmi. Folklorna skupina z mentorico Alenko Jezernik se je predstavila s točko Po vodo, pevski zbor 3. d-razreda z mentorico Karmen Tramšek Lipej je zapel par slovenskih pesmi, Sofija Katić, učenka 7. razreda, pa je deklamirala Pesem o pomladi. Nastopili sta tudi prostovoljki Stanka Pucko in Stanka Vahčič z avtorsko poezijo in prozo. Program sta zaključila zakonca Zdenka in Andrej Pinterič oz. duo Pinterič, ki sta s petjem in kitaro vse navzoče vrnila v mladostne dni. Povezovalka Ana Kalin se je po koncu programa zahvalila vsem nastopajočim za njihov doprinos in Mladinskemu centru Brežice, ki jim je nudil dvorano za prireditev. Po uradnem delu je sledila še zakuska, kjer so se lahko starejši malo podružili in poklepetali.
IMG_4084

Učenci 3. d-oddelka OŠ Brežice so s petjem obogatili program.


V sklopu programa prostovoljci in starejši delujejo na različnih področjih

Cilj programa Starejši za starejše je starejšim omogočiti čim bolj kvalitetno preživeto starost v njihovih domovih, kar je tudi želja večine. Primarna dejavnost programa je obiskovanje starejših nad 69 let in nudenje pomoči oz. organizacija pomoči ustreznih institucij. Delujejo pa tudi na drugih področjih, v začetku marca so se recimo odzvali na povabilo doc. dr. Mihaele Kežman in v Mariboru na fakulteti Alma Mater Europaea študentom gerontologije predstavili program. Prav tako so v mesecu marcu in aprilu prostovoljke obiskale prve in druge razrede OŠ Brežice, se z učenci pogovarjale o branju in jim brale pravljice, skupaj z njimi pa tudi zapele. Na obisk v osnovno šolo jih je povabila učiteljica Darja Kalin, vodja projekta Simbioza na OŠ Brežice.
IMG_4059

Program je povezovala Ana Kalin, ki v DU Brežice koordinira program Starejši za starejše.

Pokazatelj tega, da v DU Brežice delajo dobro, so tudi številke. V letu 2023 so v DU zabeležili skupno 10.484 ur prostovoljskega dela, od tega kar 4097 ur v sklopu programa Starejši za starejše. To so le zabeležene ure, v resnici pa jih je opravljenih mnogo več, saj nekatere prostovoljke obiskujejo starejše skoraj vsak dan.

H. Z.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»