Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prva deklica Emma, zadnji deček Rudi

Objavljeno: Torek, 01.01.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSCF2077

Medicinska ekipa na današnji praznični dan ob prvi novorojenčici in njeni mamici Paši: (z leve) ginekolog Boban Gjakov, dipl. babica Tjaša Bobnar in otroška sestra Marija Stanič

Posavke in Posavci smo se na prvi dan novega leta prebudili v sončno jutro, ki je pozdravilo tudi zvedavi pogled novega bitja. V statistiko brežiške porodnišnice se je kot prva novorojenka vpisala deklica, ki se je rodila ponoči dve minuti čez eno.

Sončno in prijetno je bilo v porodniških prostorih že tudi zadnji dan leta 2018, ko je v popoldanskem času po hodniku zazvenela pesem. Dirigent Big Band Orkestra Slovenske vojske Rudolf Strnad je porodnicam in zdravstvenemu osebju pričaral nepozabne trenutke, ki jih je z nami delila tudi mamica prvorojenke Paša Šljivić. Dejala je, da so včeraj še plesali in se radostili, danes pa k sebi že stiska svojo štručko, ki sta jo z očkom Mihajlom Šljivićem poimenovala Emma. Deklica je ob rojstvu tehtala 3100 gramov, merila pa je 50 centimetrov. Družina ima domovanje v Radečah, družinskega prirastka pa se je razveselil bratec Nikola, pa tudi mamičina sestra in brat ter babica, kakor po očkovi strani brat in sestra Gordana, ki je bila ob svakinji prisotna ves čas poroda, pa tudi babica Mirka ter dedek Nikola.

Pravi korenjak pa je bil zadnji novorojenček, ki sta ga starša iz Šentjerneja mamica Natalija in očka Dejan Grubar poimenovala Rudi. Ob rojstvu, ki se je zgodilo ob 22.35, je tehtal 4360 gramov in meril 56 centimetrov. Zakonca imata že starejšega sina Aljaža, ki je dopolnil pet let. Družinskega člana pa se veselijo po mamičini strani sestri ter babica Ana Marija, po očkovi pa njegova brata ter babi Milka in dedi Jože.

Zdravniška ekipa, ki je pospremila na svet zadnjega novorojenčka in prvo novorojenko, je bila tokrat v sestavi ginekologa Bobana Gjakova, babice Andreje Žertuš, otroške sestre Renate Vidrih in dipl. med. sestre Anite Mujakić ter pediatrinje Sanje Radić Lugarić. Z dr. Gjakovom sva se pogovarjala o minuli statistiki. Skupno število porodov je bilo 446, od tega dečkov 235, deklic 216, petkrat pa so se rodili dvojčki. »Na željo pacientk prilagodimo porod v čim bolj naravnem okolju. Prilagodimo se željam porodnic, stremimo pa k varnemu porodu, tako spremljamo stanje porodnice in ploda. Pri normalnem porodu dopuščamo možnost spremljevalca brez nadomestila, upoštevamo pa tudi prisotnost kakršnega koli drugega spremljevalca, ne le očeta, čeprav slednji ni obiskoval šole za starše. V šoli za starše se sicer bodoči starši pripravljajo na porod in tudi nego novorojenčka,« je dejal dr. Gjakov in ob tem še izpostavil, da se veselijo nove pridobitve, ki naj bi bila že v tem mesecu, to bosta dve nadstandardni sobi za porodnice.

Več v tiskani izdaji Posavskega obzornika, ki izide 10. januarja 2019.

M. H.
« Nazaj na seznam
»