Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prva obletnica brežiške skupine Šole zdravja

Objavljeno: Četrtek, 01.06.2017    Rubrika: PANORAMA Redakcija
prva_obletnica_breziske_sole_zdravja24

Člani brežiške skupine Šole zdravja so že na daleč prepoznavni po svojih oranžnih majicah.

Pred natanko letom dni smo na naši spletni strani poročali, da se je v Brežicah pričela jutranja skupinska vadba na ploščadi pred športno dvorano. Kmalu se je izoblikovala stalna skupina vadečih, med katerimi se jih je 38 vključilo tudi v vseslovensko društvo Šola zdravja. V četrtkovem jutru je številčna skupina vadečih obeležila svojo prvo obletnico.

prva_obletnica_breziske_sole_zdravja61

Vodja brežiške skupine Šole zdravja Ana Kupina

Začeli so ob 7.30, tako kot še vsako jutro do sedaj. Najprej je potekala polurna vadba, ki so jo vodile Ana Kupina, tudi vodja brežiške skupine Šole zdravja, Tilka Binkovski, Jožica Zeneli in Ivica Kolar, za razlago vsake vaje od glave do nog pa je poskrbel Ernest Sečen - vsi so usposobljeni vaditelji prostovoljci. Nato je sledila še krajša slovesnost, na kateri je vodja skupine Ana Kupina med drugim omenila, da je bila pobudnica za pričetek vadbe 1000 gibov po metodi Nikolaya Grishina, dr. med., tedanja direktorica Zavoda za šport Brežice Simona Zupančič, veliko truda v sam začetek vadbe in privabljanje udeležencev pa sta vložili Darja Krošelj in Estera Gramc Žičkar. Vaje so jim pred letom dni prišle pokazat članice skupin Šole zdravja iz Šmarjeških Toplic in Novega mesta. "Vsako jutro nas je bilo več, nekajkrat so se nam pridružili tudi učenci OŠ Brežice in nekateri dijaki," je dejala in dodala, da seznam trenutno šteje 62 oseb, povprečno pa jih dnevno vadi 35. Povprečna starost vadečih je 68 let, šest je starejših od 80, najstarejši član pa je spomladi dopolnil 87 let. V skupini telovadi tudi osem moških, kar je nad slovenskim povprečjem.

prva_obletnica_breziske_sole_zdravja44

Ob prvi obletnici brežiške skupine Šole zdravja so pripravili tudi foto razstavo.

Povedala je še, da v 30 minutah razgibajo vse dele telesa, začnejo pri dlaneh in končajo pri podplatih. S tem dosežejo večjo gibljivost telesa in zmanjšajo bolečine, pa tudi počutijo se veliko bolje. Njihov zaščitni znak so oranžne majice, kar jih dela prepoznavne po celih Brežicah. Vsak torek popoldne prakticirajo hojo, vsak mesec pa se odpravijo na daljši pohod po bližnji okolici ali gredo na kakšen hrib. Ogledali so si tudi potek gradnje HE Brežice, NEK in Kostanjeviško jamo. Oktobra vabijo tudi na predavanje avtorja vaj metode 1000 gibov in idejnega vodje gibanja Šola zdravja, zdravnika Nikolaya Grishina. "Želimo, da bi se lahko ljudje vključili v jutranjo vadbo v vsakem večjem kraju v Posavju. Vadba je primerna za vsakogar - od najmlajših, ki bi lahko vadbo opravili pred šolo, staršev, ki bi se lahko razgibali pred službo, do upokojencev," je pojasnila Ana Kupina in še navedla, da ima gibanje Šola zdravja v Sloveniji več kot 2500 članov v 120 skupinah ter da je vadba dostopna vsem, saj je brezplačna, poteka na javnih površinah, pretežno zunaj, z usposobljenimi vaditelji prostovoljci. Poleg brežiške se na noge počasi postavlja tudi že sevniška skupina, v krški občini pa je trenutno še zatišje, vendar naj bi s prvimi vadbami že kmalu pričeli na Senovem.

Da je bila prva obletnica vadbe v Brežicah še nekoliko slovesnejša, so poskrbele nekatere članice skupine z recitacijami, kitaristka Katja Dornik in pevka Urška Pečnik, ob koncu vadbe pa so člani zapeli tudi svojo himno, priredbo pesmi Ko si srečen, njena avtorica je članica skupine Vera Kerin. Ana Kupina se je na koncu Občini Brežice zahvalila za moralno podporo - župan Ivan Molan je opravičil izostanek, je pa že telovadil s skupino in tudi še bo, kot je obljubil -, Zavodu za šport pa za materialno in moralno pomoč. V imenu zavoda je vaditelje pozdravil v. d. direktorja Ferdo Pinterič.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte