Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi znanilci pomladi

Objavljeno: Nedelja, 21.02.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
mali zvoncek (4)

Mali zvonček (foto: S. R.)

Prvi znanilci pomladi že krasijo travnike. Zvončki (mali in veliki), pomladanski žafran, teloh in trobentice spadajo med njene najzgodnejše znanilce.

Mali zvonček (lat. Galanthus nivalis) je pogosto prva spomladanska cvetlica, ki jo zagledamo v bližini svojih domov, na še zamrznjenih in pustih zimskih tleh. Običajno cveti od konca januarja oziroma začetka februarja do spomladanskega enakonočja (21. marca).

kronca (1)

Kronca (foto: S. R.)

Veliki zvonček (lat. Leucojum vernum) je kot kronica, saj nanjo spominja prekrasen cvet, obrobljen z barvo in obliko, ki spominja na zlato krono. Kronce spadajo v družino narcisovk in najlepše so v naravi, kajti pri topli sobni temperaturi šopek nabranih kronic ali zvončkov ne bo zdržal dlje kot nekaj dni, zato je, če želite v njih uživati dlje časa, bolje, da jih posadite na vrt.

Teloh1

Črni teloh (foto: L. M.)

Cvetovi teloha so zvezdasti ter bele, zelene ali škrlatne barve. Na našem območju je najpogostejši črni teloh, ki se razvijejo že v začetku zime, vendar ostane do prvih dni, ko ga začne greti malce toplejše pozno zimsko sonce, ostaja skriti med temnozelenimi, pernatimi zimzelenimi listi. Črni teloh z belimi porcelanastimi cvetovi, ki jih krasi sončece rumenih prašnikov, ponekod pravijo snežna roža.

Zafran

Žafran (foto: B. Š.)

Tudi žafran spada med prve znanilce pomladi. Zacveti februarja in marca, takoj ko skopni sneg. Ima zvezdast cvet z dolgo cvetno cevjo, sestavljen pa je iz šestih zraslih venčnih listov. Žafran pogosto sušijo in uporabljajo kot začimbo in barvilo. Žafran je lahko tudi strupen, zato previdnost ni odveč (v manjših količinah žafran poživlja, v večjih povzroča omotičnost in zastrupitev).

S. R., foto: L. Motore, S. Radi, B. Šmit

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam