Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ptičja pomlad v Gornjem Lenartu

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: PANORAMA
Ptičja pomlad v Gornjem Lenartu

Da je pomlad že v zraku, lahko opazimo na vsakem koraku, če le hočemo biti malo bolj pozorni in če nas pot zanese le za korak v naravo. Znanilci pomladi so že skoraj odcveteli, ptičje petje odmeva v vsej svoji veličastnosti, pa tudi zdravilni regrat je že dodobra porasel travnate površine. Z izpiljenim občutkom opazovalca narave pa se nam je oglasil Branko Brečko in nas razveselil z naslednjim zapisom:

"Štorklje na ovinku v Gornjem Lenartu so vse bolj znane. Kako tudi ne! Na električnem drogu so si že pred leti spletle veliko gnezdo in skoraj vsako leto zvalijo nekaj mladičev, s svojo prisotnostjo pa razveseljujejo odrasle in otroke naše vasi, radi pa se ustavijo in si jih ogledujejo tudi drugi, ki jih po naključju zagledajo."

Uvodnim besedam pa Brečko dodaja: "Tudi letos se je 24. marca vrnil samec bele štorklje. Pridno čisti gnezdo, odstranjuje mah in preperele veje, ter jih zamenjuje z novimi. Pogosto se ozira v nebo in čaka, da bo nastopil trenutek, ko bo zagledal široko razprta krila samičke, ki ponavadi pride nekaj dni za njim. Krožila bo visoko nad njim in se počasi spuščala proti gnezdu, on pa jo bo vabil z glasnim klopotanjem kljuna in se ji na svoj način dobrikal. Že zdaj pridno vadi dobrodošlico, tako da se šopiri, klopoče in se klanja. Le malo časa ima za hrano, ki pa jo je na srečo v izobilju v okolici."

Sporočilo pa zaključuje z naslednjimi besedami: "Na visokih vrbovih vejah mu družbo dela grivar, ki s svojim glasnim gruljenjem vabi svojo izvoljenko in konkurira drugemu samcu preko ceste, ki sedi in gruli na najvišjem hrastu. Z vso vnemo si čisti perje, da bo lep, kar se da. Ob njem si najde suho vejo siva vrana in jo ponese k svojem gnezdu, ki ga obnavlja za novi zarod. Trume domačih in poljskih vrabcev posedajo po strehi in na tankih vrbovih vejicah, se v zgodnjem jutru grejejo na soncu, potem pa prav tako na delo. Pod strešnike na hiši je potrebno nanositi veliko suhe trave in kokošjega perja, da bo gnezdece toplejše in mehkejše."

Brečko je priložil tudi fotografije, ki si jih lahko ogledate.

M. K.

« Nazaj na seznam