Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Radioklub Elektron Brežice S59ACP obstaja že 50 let

Objavljeno: Ponedeljek, 22.10.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
radioklub_elektron_brezice05

Predsednik Radiokluba Elektron Brežice S59ACP Dušan Kostrevc med upravljanjem radijske postaje

Že nekaj zadnjih let en dan v oktobru Radioklub Elektron Brežice S59ACP povabi na dan odprtih vrat v svoje prostore v bivšem dijaškem domu v Brežicah. Tudi letos, ko mineva 50 let od ustanovitve Radiokluba Elektron Brežice pod tem imenom in pozivnim znakom, je bilo tako. Minulo soboto so brežiški radioamaterji obiskovalcem prikazali svojo opremo in delovanje.

radioklub_elektron_brezice18

Štirje brežiški radioamaterji, ki so bili tisti trenutek prisotni v prostorih radiokluba v bivšem dijaškem domu v Brežicah

Ne lep pozdrav, ampak 73

Kot nam je povedal predsednik Radiokluba Elektron Brežice Dušan Kostrevc, je radioamaterstvo, ki je v tem prostoru prisotno že 54 let – začelo se je razvijati v vojašnici v Cerkljah in se nato prestavilo v Brežice –, hobi vzpostavljanja zvez z drugimi radioamaterji po svetu na različnih valovih (kratki, UKV), pri čemer komunicirajo z govorom (fonijo) ali Morsejevo abecedo, možne pa so tudi digitalne komunikacije preko radijske postaje. Z radioamaterstvom se ukvarjajo izključno na amaterski ravni. »Veze vzpostavljamo povsem spontano, nič ni vnaprej dogovorjeno, zato je še toliko zanimivejše opravljati to dejavnost,« je poudaril in dodal, da je treba za radioamaterstvo pridobiti licenco, tako da se opravi izpit, kar je pogoj za delo na radijski postaji. Radioamaterji imajo tudi svoj kodeks, kar pomeni, da pri vzpostavljanju zvez ne smejo povzročati motenj, se z drugimi radioamaterji pogovarjati o politiki, biznisu, vremenu itd., v kodeksu tudi izrecno piše, da so radioamaterji dolžni pomagati v primeru kakšnih nesreč. Največ komunicirajo v angleščini, njihova komunikacija temelji na kraticah – imajo jih okoli 130 –, da jo čim bolj skrajšajo in je čim bolj razumljiva. »Ne rečemo lep pozdrav, ampak imamo za to kratico 73,« je Kostrevc ponazoril s primerom. Vsak radioamater potrebuje radijsko postajo in antene. Boljše kot so antene, daljše, čistejše in bolj slišne veze lahko vzpostavljajo, je še dejal.

Na tekmovanjih v svetovnem vrhu

Radioamaterstvo ni samo vzpostavljanje zvez, ampak tudi tekmovanje. Po njegovih besedah imajo radioamaterji veliko tekmovanj, mednarodnih je prek 150 na leto, med udeleženci na večjih so tudi brežiški radioamaterji, ki so bili letos na desetih tekmovanjih, tako slovenskih kot mednarodnih, in lahko se pohvalijo, da so osvajali prva in druga mesta na svetu med 30 ali 40 tisoč udeleženci, kar je res zavidljiv uspeh in potrditev, da so v samem svetovnem vrhu. »K tem uspehom pripomorejo dobra oprema in antene, lokacija in predvsem veliko izkušenj v radioamaterstvu, saj se večina od nas s tem ukvarja že 40 let,« pravi Kostrevc in dodaja, da tekmovanja po navadi trajajo 48 ur. Letos so se udeležili tudi tekmovanja na terenu (t. i. Field day), na katerem vso opremo prenesejo na teren in delajo brez pomoči kakršnega koli objekta ali električne napeljave. Osvojili so odlično drugo mesto na svetu. Kar se tiče opremljenosti in usposobljenosti, so v primerjavi z ostalimi posavskimi radioamaterskimi klubi (Krško, Sevnica, Prekopa) na vrhu.

Bojijo se, da bodo morali iz bivšega dijaškega doma

Letos so kupili novo radijsko postajo FTDX 5000, ki jim omogoča kvalitetnejše zveze in pomeni zelo visok nivo postaje v radioamaterstvu ter je predvsem namenjena za tekmovanja in seveda tudi posamično delo. »Dolga leta smo zbirali sredstva za nakup postaje, saj sredstev od občine nimamo oz. od nje ni dovolj velike podpore. Za obratovanje kluba moramo vlagati tudi veliko lastnih sredstev,« je pojasnil in dodal, da je trenutno v brežiškem radioklubu 18 članov, v tem letu so pridobili tudi mladega člana, a kot priznava, je interes med mladimi za radioamaterstvo čedalje manjši, razlog pa je seveda vsa ta nova tehnologija, od računalnikov do mobilnih telefonov. Bolj kot tega, da v prihodnosti ne bi imeli več novih članov, jih je strah, da bodo izgubili trenutne prostore v dijaškem domu, saj se v prihodnosti načrtuje rušenje le-tega. Sicer z občino že iščejo novo lokacijo, a zaenkrat neuspešno. »Naša dejavnost je specifična, zato se nas ne da kar tako enostavno prestaviti v nek drug prostor, kajti ta mora biti primeren za radijske postaje, antene in še kaj. Takih prostorov pa v Brežicah ni ravno na pretek,« je povedal in dodal, da če ne dobijo primernih prostorov, se lahko tudi zgodi, da brežiškega radioamaterskega kluba ne bo več. Trenutna lokacija v dijaškem domu, kjer imajo svoje prostore od leta 2009, je namreč skoraj idealna zanje, saj je med drugim pomembno, da so antene čim višje nad tlemi.

»Radioamaterjem zveza ne more odpovedati«

Radioamaterji iz Brežic, ki so tudi konstruktorji, saj sami izdelujejo antene, že vrsto let zelo dobro sodelujejo s Civilno zaščito občine Brežice, saj skrbijo za zveze v primeru naravnih nesreč ali drugih težav, ko odpovejo vse zveze in signali, pa tudi drugače širijo svoje znanje, ki je neprecenljivo. Tako so npr. pomagali v času žleda na Postojnskem, kjer so ravno po njihovi zaslugi pridobili 150 agregatov iz Japonske. Tudi v času vojne leta 1991 so bili glavna in edina vez med Posavjem in Ljubljano. V preteklosti so pomagali tudi pri iskanju nujnih zdravil za brežiško bolnišnico (npr. iz Francije so zdravila dobili v devetih urah). »Če vse odpove, je jasno samo nekaj – radioamaterjem zveza ne more odpovedati,« je poudaril Kostrevc in še omenil, da so Brežice izvrstna lokacija za radioamaterstvo, imajo celo enega najboljših signalov v Sloveniji, saj je pod mestom voda, ki odbija radijske valove, s čimer se lahko vzpostavijo bistveno daljše in kakovostnejše zveze.

R. R.
« Nazaj na seznam