Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Razglasitev 4. vinske kraljice Bizeljskega in Martinov sejem

Objavljeno: Torek, 14.11.2017    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
bizeljsko_razglasitev_vinske_kraljice32

4. vinska kraljica Bizeljskega Laura Omerzo

Martinovo je praznik vinogradnikov. Pridelek je pospravljen in mošt se je počasi spremenil v mlado vino, ki že kaže svoje značilnosti, zato je to čas, ko se veselijo rezultatov celoletnega dela. Mnogi se zberejo ob dobri hrani in s prijatelji, ki so pomagali pri trgatvi, pokušajo rujno kapljico iz svojih kleti. To je tudi čas, ko v Društvu vinogradnikov Bizeljsko izberejo vinsko kraljico za prihodnje leto.

bizeljsko_martinov_sejem53

Utrinek z Martinovega sejma na Bizeljskem

Letos je bila za to častno nalogo izbrana Laura Omerzo iz Bukovja, dijakinja kmetijske šole Grm. Na Martinovanju pri Isteničevih ji je krono predala dosedanja vinska kraljica Bizeljskega Marija Krivec, ki je odlično opravljala svoje poslanstvo. Doroteja Šekoranja, ki se je prva podala na pot promocije bizeljskih vin kot vinska kraljica, je spomnila, da je bila Bizeljanka Tonka Balon vinska kraljica že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Lauri je podporo izkaza tudi Lea Berkovič, druga vinska kraljica. Vse tri dosedanje kraljice ji bodo pomagale s svojimi izkušnjami. V nagovorih sta ji čestitala in ji zaželela uspešno promocijo bizeljčana in ostalih odličnih vin z Bizeljskega mag. Janez Istenič in predsednik društva vinogradnikov Bizeljsko Blaž Zagmajster.

Martinov sejem

bizeljsko_martinov_sejem88

Tradicionalni krst mošta

Turistično društvo Bizeljsko je tudi letos organiziralo Martinov sejem v zadružnem domu na Bizeljskem. Ponudniki so na stojnicah predstavljali svoje pridelke in izdelke, gosti pa so ob pokušini domačih dobrot preživeli nekaj prijetnih uric v medsebojnem klepetu. Tu in tam je stekla tudi kakšna kupčija. Za popestritev dneva je poskrbela Ana Travnikar s svojo harmoniko in skupina članov TD s tradicionalnim krstom mošta. Tik pred iztekom mandata se je pridružila tudi vinska kraljica Bizeljskega Marija Krivec. Predsednica društva Mateja Kmetič se je zahvalila vsem sodelujočim in jih povabila na Martinov sejem prihodnje leto.

Lea Babič
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki